Melchisedec – împăratul dreptății și al păcii

Melchisedec este Împărat al păcii

0
449

MelchisedecMelchisedec este Împărat al păcii

Melchisedec (melek=rege; țedek=dreptate) este un „nume simbolic” ce se întâlnește în Noul Testament de opt ori, folosit numai de Sfântul Apostol Pavel  în Epistola către Evrei, spre a arăta superioritatea preoției lui Hristos. Amintit în cartea Facerii (14, 18-20), Melchisedec este numit și „împărat al păcii” (salem). Mai este și „preot al Dumnezeului Celui Prea Înalt”. Întrucât Melchisedec apare brusc în istoria prezentată de Biblie, el e considerat tipul veșniciei.

Melchisedec era tipul lui Hristos și al Preoției Lui

Așa vede proorocul și împăratul David, iar după el Sfântul Pavel, când zice despre El: „Tu ești Preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec” (Psalmul 109, 4; Evrei 7, 17). Nefăcând parte din neamul lui Avraam pe care el l-a binecuvântat, înseamnă că Melchisedec n-a fost uns cu Mir. El a fost „Arhiereu sau Mare Preot al celor din neamuri”. Dar și mai clar vorbește Sfântul Apostol Pavel: „Căci acest Melchisedec, împărat al Salemului, preotul lui Dumnezeu Celui Preaînalt, întâmpină pe Avraam și-l binecuvintează. Neavând nici început al zilelor, nici sfârșit al vieții, el rămâne preot pururea” (Evrei 7, 1-3).

Iisus Hristos era preot după asemănarea lui Melchisedec

Semnificațiile numelui lui de „împărat al dreptății” de care era legată și preoția lui, se referă la Domnul nostru Iisus Hristos, care era „Preot după asemănarea lui Melchisedec”. Apostolul Neamurilor vorbește de superioritatea preoției lui Hristos și de nevoia schimbării ei și a Legii vechi.

Desăvârșirea nu vine prin preoția leviților

El spune: „Dacă deci desăvârșirea ar fi fost prin preoția leviților, ce nevoie mai era să se ridice un alt preot după rânduiala lui Melchisedec? Iar dacă preoția s-a schimbat, urmează numaidecât și schimbarea Legii”(7, 11-12). El a murit, dar noua preoție, care vine din seminția lui Iuda, rămâne în veac, ca și Hristos „preot în veac” (7,24).

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

Mai multe articole scrise de acest autor puteţi citi aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.