Medicamentele mai scumpe par mai eficiente, chiar dacă este vorba de un placebo

0
165

placebo-langa-floareCu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba de un placebo, arată un studiu realizat pe pacienţi care au fost diagnosticaţi cu maladia Parkinson.

Aşteptările bolnavilor joacă un rol important în ceea ce priveşte eficienţa tratamentelor lor, iar acest efect placebo a fost bine stabilit, mai ales în rândul pacienţilor care suferă de maladia Parkinson, afirmă Alberto Espay, cercetător la Universitatea Cincinnati din statul american Ohio, autorul acestui studiu publicat în revista Neurology, editată de American Academy of Neurology, relatează Mediafax.

Percepţia asupra costului

„Am vrut să verificăm dacă percepţia asupra costului unui medicament poate să provoace acelaşi răspuns placebo”, a explicat cercetătorul american.

Pentru a cerceta acest aspect, autorii studiului au testat unui număr de pacienţi care suferă de maladia Parkinson. Li s-a spus că vor primi două injecţii cu acelaşi medicament. A doua injecţie urma să fie făcută imediat după ce efectele generate de prima dintre ele ar fi dispărut.

Formula chimică, identică

Cercetătorii le-au spus de asemenea că formula chimică a medicamentului era identică în ambele injecţii… Dar că acestea erau fabricate de două laboratoare diferite, cu costuri diferite – 100 de dolari pentru prima injecţie şi 1.500 de dolari pentru cea de-a doua.

Medicii le-au dat asigurări pacienţilor, spunându-le că, în ciuda acelei diferenţe de preţ, eficienţa era aceeaşi. În realitate, participanţii la studiu au primit două injecţii cu o soluţie salină.

Reacţia placebo

După aceste „tratamente”, pacienţii au fost testaţi pentru ca medicii să le măsoare capacităţile motrice şi au efectuat tomografii cu rol de evaluare a activităţii cerebrale.

În cazul pacienţilor care au primit doza mai „scumpă”, capacităţile lor motrice s-au ameliorat cu 28% în comparaţie cu aceia care au primit medicamentul mai „ieftin”.

„Dacă vor fi găsite strategii pentru a controla reacţia placebo, am putea să optimizăm efectele tratamentelor. Astfel reducand dozele poate reducem si efectele secundare”, a declarat profesorul Espay.

Anticiparea recompenselor

El consideră că efectul placebo ar putea fi mai puternic la bolnavii de Parkinson. Aceasta deoarece această maladie reduce dopamina, un neurotransmiţător din creier. Or, efectele placebo sunt cunoscute pentru faptul că stimulează sinteza acestui hormon.

Dopamina stimulează activitatea motrică, motivaţia şi anticiparea recompenselor.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.