Uleiul volatil de mentă ( Mentha piperita, Mentha viridis) este, fără doar şi poate, cel mai folosit ulei volatil din fitoterapie. De ce?
În primul rând pentru că este un adevărat elixir pentru căile respiratorii, având efecte antiseptice, decongestive, expectorante, bronhodi-latatoare şi stimulente respiratorii puternice şi foarte rapide.
Aplicat extern sub forma unor preparate de masaj sau în băi, uleiul de mentă este febrifug, calmant şi relaxant foarte bun. Deasemenea, în preparatele de masaj este un remediu contra astmului, reumatismului sau a prurituiui (mâncărimilor pielii) care nu dă greş. Remarcabile sunt şi efectele sale antibiotice puternice, care sunt mult potenţate de combinarea cu uleiuri eterice ale altor plante (în special cel de cimbru, ienupăr şi brad). Este un remediu care ar trebui să nu lipsească din farmacia casei. Iar pentru a vă convinge de acest lucru vom prezenta în continuare proprietăţile şi utilizările sale:
Acțiuni:
Pe plan intern: antiseptic respirator puternic, antiseptic gastro-intestinal bun, antispastic bun, antitusiv mediu, bacteriostatic puternic, calmant psihic uşor, expectoram bun, febrifug puternic, împiedică somnul, stimulent respirator foarte puternic, tonic nervos puternic, vasoconstrictor bun, vermifug slab.
Pe plan extern: antiseptic respirator foarte puternic, antiastmatic foarte puternic, antivomitiv bun (simpla sa inhalare inhibă reflexul vomitiv), bronhodilatator puternic, relaxant-sedativ mediu, stimulent respirator foarte puternic (acţionează direct la nivelul sistemului nervos central).
Indicații:
Pe plan intern:
– astm, bronşită cronică r 2-3 picături în miere de 3, maxim 4 ori pe zi. Se asociază cu tratamentul extern;
– gripă, guturai, tuse convulsivă, bronşită acută – 3 picături de 4 ori pe zi. Se ia fiecare doză în amestec cu o linguriţă de miere. Are efecte antiseptice, uşurează respiraţia, scade rapid febra.
– infecţii bacteriene (adjuvant) – se combină uleiurile volatile de mentă (Mentha piperita), cimbru (Thymus vulgaris) şi ienupăr (Juniperus communis) în proporţii egale. Se iau 2-5 picături de 3 ori pe zi, de regulă pe stomacul gol. Acţionează energic în infecţiile bronho- pulmonare, intestinale şi urinare;
– halenă (miros neplăcut al gurii)- se ia o picătură de ulei volatil fără miere de 4-6 ori pe zi. Are efect de „mascare” a mirosului neplăcut; pentru vindecarea halenei de provenienţă digestivă se va lua un tratament intern pe bază de pulberi de ţintaură(Centaurea umbellatum), sunătoare (Hipericum perforatum), lemnul domnului (Artemisia abrotanurri) combinate în proporţii egale – o linguriţă de 4 ori pe zi;
– dureri de cap (cefalee), migrenă (mai ales însoţită de vomă)– se iau 1-2 picături de ulei volatil de mentă de 3/4 ori pe zi;
– stare de somnolenţă, incapacitate de concentrare- se iau 2/3 picături de ulei de mentă;
– aritmie cardiacă- 2 ml de ulei se pun în 100 de tinctură de păducel (Crataegus oxiacanthâ) alcătuind un elixir cu efecte uimitor de puternice în tratamentele de lungă durată. Se ia 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Durata unui tratament este de 3 luni.
Alte utilizări interne:
Ca adjuvant uleiul volatil de mentă are efecte foarte bune în următoarele afecţiuni: dismenoree, balonare, reumatism, sinuzită, şoc, tremurături, paralizie, viermi intestinali (ascarizi, oxiuri), vărsături nervoase.
Pe plan extern:
– senzaţie de vomă (greaţă) de diferite etiologii, rău de călătorie; (4-5 picături de ulei volatil se picură pe o batistă din care se inhalează vreme de câteva minute)
– dureri reumatice, nevralgie, mâncărimi ale pielii- se fac fricţionări pe locul afectat şi pe zonele limitrofe cu un preparat obţinut dintr-o lingură de ulei de floarea soarelui în care se dizolvă 5-8 picături de ulei volatil de mentă;
Plante medicinale miraculoase din Flora României, Tudor Ilie și Mihai Minoiu
Jurnal Spiritual
V-ar mai putea interesa şi aceste articole