Denumirea latină: Verbena officinalis L.
Denumirea rusă: Bp6eHa neKapcmeeHHaa
Denumirea engleză: Vervain, Wild hyssop
Familia: Verbenaceae
Descriere. Sporici este o plantă erbacee, cu 4 muchii, ramificată. Frunze opuse, peţiolate, cele inferioare ovat-triunghiulare, aproape până la bază simplu-penat-sectate, cele superioare mai puţin divizate. Florile au culoarea palid-roşii sau palid-violete, rareori albe, reunite în spice.
Răspândire. Planta Sporici creşte mai ales prin tăieturi de păduri, pe şesuri, mirişti, în apropierea izvoarelor, mai rar prin tufărişuri, marginea pădurilor, dealuri pietroase.
Organul utilizat, recoltare. Ca produs vegetal se folosesc părţile aeriene, recoltate în perioada de înflorire. Se taie din apropierea solului şi se usucă la umbră, în locuri bine aerate; în uscătorii termice la temperatura nu mai mare de 4°C.
Compoziţie chimică, întrebuinţări. Produsul vegetal conţine o substanţă amară de natură iridoică, verbenozida, care este un parasimpatometic slab. Are şi proprietăţi galactogoge. S-au identificat şi heterozide cardiotonice. În medicina populară se foloseşte ca vulnerar, a n t i i nf l a m a to r şi antimigrenos, în tratamentul colicilor hepatice, renale şi de splină. Această specie este utilizată pentru atenuarea durerilor de cap.
Atlas – Plante Medicinale din Flora Republicii Moldova, Anatolie Nistreanu
Jurnal Spiritual
Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici