Medicament și aliment pentru inima ta

0
395
inima

Bolile de inimă – Cum le prevenim? Ce alimente consumăm?

Roșiile

Roșiile conţin unele substanţe care se găsesc cu precădere în conţinutul lor, fiind mai puţin întâlnite în restul legumelor. Roșiile conţin vitamine, minerale, dar şi antioxidanţi specifici, astfel încât acţionează protectiv asupra aparatului cardiovascular, întărind integritatea vaselor.

Cartofii dulci

Au indicele glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu cresc imediat nivelul glicemiei din sânge. Au vitamina A, licopen şi fibre care menţin inimă sănătoasă. Nu adăugaţi peste ei dressinguri dulci, bogate în calorii. Folosiţi scorţişoară şi suc de lămâie.

Fasolea

Are un conţinut ridicat în vitamine din complexul B, fiind utilă şi pentru persoanele cu afecţiuni nervoase, cu amorţeli ale membrelor sau degetelor, pareze şi hemipareze, s.a. Fasolea are şi un indice glicemic mic, la fel şi mazărea.

Ardeiul

Ardeiul este bogat în: vitamina B6, vitamina C, niacina, potasiu şi fibre. Este ideal pentru salate.

Vegetale verzi

Bune pentru silueta, bune şi pentru inimă. Conţin potasiu şi magneziu care reglează tensiunea sângelui. În plus, au luteina, fibre, vitamina A şi antioxidanţi.

Morcovii

Conţin un tip de fibre solubile, regăsit de altfel şi în fulgii de ovăz, care scade colesterolul.

Peștele

Peștele conţine cantităţi reprezentative de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, esenţiali pentru metabolismul lipidic. Aceștia sunt indicați pentru inimă, fiind implicaţi în protecţia faţă de ateroscleroza. De asemenea, mai conţine zinc în cantităţi mai mari decât alte alimente, dar şi Vitamina D. Se recomandă să mâncaţi pește de minimum două ori pe săptămână.

Cerealele

Fulgii de cereale din boabe strivite, neprocesate, dar mai naturali, sunt cei mai buni. La micul dejun, cu iaurt, miere, stafide, după gust, vor asigura de la început un dublu aport: de vitamine din complexul B în care cerealele sunt cele mai bogate, dar totodată şi de calciu, proteine şi vitamine. Desigur, aceasta combinaţie prezintă şi o veritabilă sursa de dulce bun, conţinând glucide cu absorbţie lentă care energizeaza organismul.

Afinele

Îmbunătăţesc vederea, cresc capacitatea de luptă a sistemului imunitar și mențin o inimă sănătoasă. Au proprietăţi antiinflamatorii, tonifiante, detoxifiante, conţin betacaroten, vitamina K , folat, calciu, magneziu, mangan, potasiu, flavonoizi, polifenoli, vitamina C din belşug şi multe fibre. Conţin antocianin.

Migdalele

Conţin acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, la fel ca peştele şi uleiul de măsline, vitamina E în cantităţi mari, dar şi proteine, minerale, vitamine şi alte substanţe active. Combinaţia de nutrienţi conţinuta de migdale este specială şi nu se găseşte cu uşurinţă în alte alimente. Sunt foarte sănătoase pentru inimă și sistemul nervos.

Portocalele

Conţin pectina şi potasiu. Potasiul scade tensiunea sângelui.

Cireșele

Conţin o substanţă numai bună pentru inimile noastre: antocianin care menţine vasele de sânge sănătoase.

Cu ce se înlocuiește carnea pentru prevenirea bolilor de inimă?

Există mai multe alternative:

Leguminoase – familia fasolei: soia, năut, linte, fasole albă, bob, mazăre.

Preparate din soia: tofu, soia texturată (carne vegetală). Soia conţine toţi aminoacizii esenţiali, fiind o proteină completă. Celelalte leguminoase asociate cu cerealele, nuci și semințe asigură zilnic toți aminoacizii indispensabili organismului.

Conținutul lor bogat în fibre și compuși fitochimici (care lipsesc în carne) și absența grăsimilor dăunătoare (grăsimi săturate, colesterol – prezente în carne) le recomandă ca aliment -medicament, foarte valoros pentru prevenirea obezității, diabetului, bolilor de inimă și ale vaselor de sânge, cancerului de colon s.a.

În mod deosebit, soia este un aliment-medicament în prevenirea și tratarea bolilor de inimă – elementul cheie pentru leguminoase este modul de preparare.

Un ghid de educație pentru sănătate, Dr.Loti Popescu

Descoperiți și alte remedii la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.