Medicament și aliment: Cătina

0
266

catinaCătina (Hippophae rhamnoides) este întâlnită din Alpi până în Himalaya (la 5000 m. altitudine), și reprezintă fără doar şi poate un miracol de adaptare şi rezistenţă. Fructul său este unul din cele mai bogate produse în vitamina A şi E din lume, vitamina A fiind esenţială pentru procesele din sfera digestivă, de apărare, nervoasă şi în procesul vederii, iar vitamina E (numită şi vitamina tinereţii) fiind implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism.

Pe lângă acestea, cătina mai este bogată în vitamina C, F, PP, la care se adaugă întreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea “arsenal” nu este de mirare că există un palmares atât de impresionant în vindecare al acestei plante.

ACŢIUNI

Intern:

Antiinfecţios mediu (acţiune indirectă prin stimularea capacităţii naturale de apărare, a organismului), antidepresiv mediu, vitaminizant puternic, remineralizant puternic (conţine Fe, Ca, K, Mg, Se);

Antialcoolic bun (cătina înlătură efectele nefaste alte intoxicaţiei alcoolice), antitumoral mediu-slab, calmant nervos de intensitate medie-slabă, drenor hepatic bun, hipoglicemiant slab, febrifug mediu, regenerant hepatic bun, puternic reglator al apetitului, susţinător de efort, tonic general puternic, tonic al gonadelor de intensitate medie.

INDICAŢII:

Intern:

Răceli repetate, sensibilitate la infecţii, tulburări imunitare, febră – pulbere. Pentru rezultate stabile în timp se vor face cure de câte 3 săptămâni de 2-3 ori pe an;

Carenţă de Calciu, Magneziu, Potasiu; convalescenţă; tulburări de creştere la copii, avitaminoză A, E, PP – macerat la rece sau consumul de fructe proaspete;

Obezitate, diabet (adjuvant), alergie, sensibilitate la frig şi la extreme termice în general – pulbere sublingual, în cure de minim o lună;

Anemie;   leucemie   (adjuvant), boala canceroasă (adjuvant) – macerat la rece;

Depresie, (adjuvant) – pulbere; în cazurile de depresie pulberea se va ţine sub limbă timp de 20 de minute şi se va utiliza o doză de câte o linguriţă de 4-5 ori pe zi;

Tulburări nervoase la copii – macerat la rece. În aceste cazuri se combină bine cu păducelul (Crataegus oxyacantha);

Răni şi leziuni, ulceraţii ale pielii – pulbere. Utilizată intern, cătina favorizează procesul de epitelizare a ţesuturilor şi ajută astfel foarte mult refacerea. Poate fi utilizată ca adjuvant şi în cazul rănilor adânci, care afectează ţesuturi profunde ale corpului;

Revenirea după post sau perioade de alimentaţie deficitară, carenţată, revenirea din cure alimentare terapeutice drastice – macerat la rece sau fructe proaspete zdrobite, amestecate cu miere. Ajută considerabil revenirea la normal a tuturor funcţiilor digestive, amplifică capacitatea de digestie şi asimilaţie şi ne fereşte de eventualele perturbări ce pot să apară la schimbările de regim alimentar.

Se consumă câte 0,51 -11 de macerat la rece pe zi sau 8-10 linguri de fructe amestecate cu miere, simultan cu schimbarea gradată a regimului alimentar. În cazul persoanelor care au realizat posturi drastice (numai cu apă) pentru perioade mai lungi de timp este recomandat maceratul la rece şi se recomandă ca trecerea către alimentaţia normală să se facă treptat, într-un interval de mai multe zile (intervalul de timp necesar pentru revenirea la alimentaţia normală este de cel puţin 1/3 din durata totală a postului, dar nu mai puţin de o zi).

Mod de preparare și administrare:

Pulberea – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.

Maceratul la rece: 1 lingură de pulbere de cătină se pune la înmuiat într-o cană de apă de izvor sau apă plată, se lasă vreme de 8 ore la temperatura camerei. Se consumă, eventual cu miere, pe stomacul gol, fără a filtra preparatul, deoarece în acest fel s-ar pierde vitamina E.

La copii de 6-12 ani doza se înjumătăţeşte, iar la cei sub 6 ani se aduce la o treime-un sfert. Pentru a fi mai plăcută pentru copii se poate pune la macerat şi coajă rasă de lămâie sau portocală.

Fructele proaspete: se consumă în cantitate de 1-2 linguri de 3 ori pe zi. Pentru cei care suportă mai greu gustul foarte acru, se poate administra imediat după mestecarea atentă şi înghiţirea fructelor, puţină miere de albine. Se va evita însă consumul de apă timp de minim 30 de minute după consumarea fructelor. în cazul copiilor doza de fructe proaspete este de 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Plante medicinale miraculoase din Flora României, Tudor Ilie și Mihai Minoiu

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here