Medicament și aliment: Ardeiul iute

0
199

Ardeiul iute este o specie mult cultivată în scopuri alimentar-condimentare, dar şi în scop medicinal.

ardeiCompoziţie chimică:

Conţine până la 1,5% capsaicinoide (substanţă care imprimă gustul arzător) inclusiv capsaicina, până la 1%, dihidrocapsaicina, nordihidrocapsaicina şi homocapsaicina, pigmenţi carotenoidici care includ capsantina, capsoiubina, alfa şi betacaroten. Mai conține ulei gras, glicozide sterolice respectiv capsicozidele A, B, C, D, 12-15% proteine, vitaminele A şi C şi urme de ulei volatil.

Farmacologie:

Ardeiul iute are acţiune riibefiamă (congestiortantă intensă, dar trecătoare a pielii) şi vasostimulantă, intrând în categoria medicamentelor analgezice topic (local) datorită conţinutului în capsatcinoide şi capsaicină.

Ardeiul iute are şi acţiune antiseptică, diaforetică şi stimulantă a secreţiilor gastrice. Acţiunea principală rămâne cea a tratamentelor simptomatice, atât la adulţi cât şi la copii, în spasmele şi durerile musculare din zona umerilor, braţelor şi coloanei vertebrale, tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor, lumbago, sciatică şi degerături uşoare.

Recomandări:

– intern: în doze mici ca stimulent al secreţiilor gastrointestinale. Tinctura este recomandată, de unii autori, în cura de dezintoxicare sau în alcoolismul cronic;

– extern: exclusiv de puternic sub formă de frecţii în dureri reumatice şi articulare. Ca stimulent al creşterii părului în combinaţie cu alte plante.

Mod de preparare şi administrare:

Pentru uz intern, tinctura se prepară din 10 g fructe uscate la 100 ml alcool de 700. Ca stimulent gastric se iau 10-20 picături în puţină apă cu 15 minute înainte de mâncare. Pentru cura de dezintoxicare alcoolică se iau 50-60 picături în putină apă sau ceai, de mai multe ori pe zi, de câte ori individul simte nevoia să bea.

În uz extern, se prepară tot o tinctură din 20 g fructe Ia 100 ml alcool de 60-700 cu care se fac frecţii. În această tinctură, se poate îmbiba vată, iar după uscare se aplică pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj elastic.

Tot extern, pentru stimularea creşterii părului, se prepară o tinctură din părţi egale de ardei iute, rădăcină de brusture şi rădăcină de urzică, în alcool de 00 , cu care se fricţionează rădăcina părului ferind ochii.

Contraindicaţii:

Intern, în hiperaciditate, ulcer gastric şi afecţiuni hepatice şi urorenale. Nu se aplică pe pielea lezată. În rare cazuri s-a constatat hipersensibilitate manifestată prin urticarie.

Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, Ovidiu Bojor

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Medicament și aliment: Nalba Mare

Medicament și aliment: Cimbrul de grădină

Medicament și aliment: Macul roșu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.