“Mata Hari – Dincolo de legendă”, în premieră la Teatrul Mic din Bucureşti

Mata Hari - Dincolo de legendăSpectacolul “Mata Hari – Dincolo de legendă”, de Philippe Collas şi Eric Villedary, în regia Lianei Ceterchi, va avea premiera oficială pe 19 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Mic din Bucureşti.

În plin război, în Europa cea sfâşiată de gloanţe şi intrigi, o femeie cu parfum exotic cucereşte prin arta sa: Mata Hari, celebra dansatoare sacră. Dar în spatele unui nume excentric, de cealaltă parte a liniilor frontului Primului Război Mondial, o femeie frumoasă, inteligentă şi puternică este supusă unui proces nedrept. Aceeaşi charismatică Mata Hari faţă-n faţă cu acuzaţii grave, singură într-o lume a bărbaţilor gata să o sacrifice din raţiuni diplomatice. Regizoarea Liana Ceterchi alege să spună povestea crudă, nedreaptă şi adevărată a unui personaj intrat în istorie, se arată într-un comunicat.

Parcursul acompaniat de suferinţă, de la ropotele de aplauze către şarja puştilor descărcate ale plutonului de execuţie, este urmărit pas cu pas, având drept partitură de joc documentele autentice ale interogatoriilor. Philippe Collas este strănepotul celui care a condus ancheta în 1917 şi a hotărât să scrie această piesă împreună cu Eric Villedary ca un gest de reabilitare metaforică. Căpitanul Pierre Bouchardon (Sorin Medeleni) are dificila sarcină de a construi un caz credibil pornind de la speculaţii, dovezi circumstanţiale şi nevoia de justificare a insuccesului pe front al francezilor. Mata Hari (Dana Dembinski-Medeleanu) intră în acest veritabil purgatoriu cu siguranţa femeii nevinovate şi, mai mult, având conştiinţa statutului său. În tot acest calvar sufletesc găseşte drumul către sine având-o drept călăuză spirituală pe sora Leonide (Oana Albu).

Mata Hari s-a făcut cunoscută în Europa ca dansatoare, curtezană şi spioană în serviciul Germaniei, în timpul Primului Război Mondial. A fost condamnată şi executată de un pluton francez, pe 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldaţi. A spionat pentru Franţa, iar după aceea pentru Germania.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here