Măsura lucrurilor – Fulgerele

0
363

fulgereUn fulger durează câteva zecimi de secundă. Poate fi însoţit de una sau 3-4 descărcări (cazul cel mai frecvent) sau de maximum 20—30 de descărcări. Acestea reprezintă 40 sau 50 de miimi de secundă, de unde şi scânteierea pe care o produc, scrie Andrew Robinson, în cartea sa “Măsura lucrurilor”.

Intensitatea electrică este de 10.000-20.000 amperi, dar poate ajunge la sute de mii de amperi. În câteva milionimi de secundă, din cauza unei diferenţe de potenţial electrostatic dintre nor şi sol, ajunge la câteva sute de milioane de volţi.

Procesul rămâne o enigmă

Mare parte din acest proces este o enigmă. Nici măcar nu ştim exact de ce un nor de furtună este tripolar, cu o zonă de sarcină negativă cuprinsă între două zone de sarcină pozitivă. De obicei, o descărcare electrică începe în zona de sarcină negativă şi se propagă în jos, ca o „scară cu trepte”. Aproape de sol, descărcarea întâlneşte o sarcină pozitivă cu mişcare ascendentă şi apoi o „descărcare de răspuns” sare de pe sol înspre nor, cu o scânteiere.

Scara cu trepte se poate vedea cu ajutorul unor aparate de fotografiat speciale, însă ceea ce vedem noi este descărcarea orbitoare. Aceasta se deplasează cu aproape o treime din viteza luminii, încălzeşte aerul până la 30.000 grade Celsius şi produce un val de presiune de 100 atmosfere, perceput ca tunet.

fulger-trasnet

Explozii de raze X

În 2002, la 250 de ani după ce Benjamin Franklin şi-a înălţat faimosul zmeu, oamenii de ştiinţă au provocat fulgere în timpul furtunilor din Florida, prin lansarea unor mici rachete care trăgeau fire conductoare, legate de un turn din lemn. În mod neaşteptat, instrumentele de la sol au detectat explozii de raze X.

„Dacă oamenii ar putea vedea cu raze X, asemenea lui Superman”, scrie fizicianul Joseph Dwyer, „fulgerul ar arăta cu totul altfel decât suntem obişnuiţi”.

Scânteieri strălucitoare

Atunci când scara cu trepte se bifurcă în jos, observăm „o serie rapidă de scânteieri strălucitoare care coboară din nori. Scânteierile se înteţesc pe măsură ce se apropie de sol şi culminează cu o explozie foarte puternică în momentul declanşării descărcării.

Deşi tensiunea curentului care urmează este strălucitoare la lumina zilei, va arăta ca o dungă întunecată în razele X”. Însă studiul amănunţit al razelor X nu a oferit încă un model teoretic plauzibil al fulgerului.

Carmen Vîntu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.