Care sunt plantele menționate în Biblie (8) – Măslinul

0
573

măslinul

Măslinul este acel copac într-atât de venerat în Antichitate, încât cel care se aventura să-l taie era condamnat la exil, uneori chiar la moarte. Noi folosim untdelemnul de măsline ca aliment-medicament, calitățile sale curative și nutritive fiind indubitabile, general acceptate și recunoscute. Homer se referea la acest ulei folosind sintagma „lichidul de aur”.

Măslinul are o paletă simbolistică largă, el reprezentând, la vechii greci, pacea și bunăstarea, iar la romani, victoria și gloria. Din ramuri de măslin se împleteau coronițele purtate de cei care ieșeau biruitori în războaie și întreceri sportive.

În ebraică, măslinul se numește „zavit”, iar în locurile din Țara Sfântă se găsesc măslini aproape pretutindeni. Au rezistat trecerii timpului și câțiva măslini din Grădina Ghetsimani („teasc de untdelemn”), locul unde Mântuitorul obișnuia să se roage și să se întâlnească cu ucenicii.

Măslinul – semnificații biblice

Speranță, înnoire și iertare

„Și porumbelul s-a întors la el spre seară; și iată, avea în cioc o ramură verde de măslin. Atunci a cunoscut Noe că apele se scurseseră de pe fața pământului.” (Vechiul Testament, Facerea)

Bunăstare

Țara făgăduită lui Moise de către Dumnezeu este plină de roade, iar măslinul ocupă un loc important.

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie? (6) – Grâul.

Bunătate sufletească și generozitate

„Când vei culege măslinele, să nu te întorci să aduni pe cele ce ți-au rămas în urmă; ele vor fi ale străinului și ale orfanului și ale văduvei.” (Vechiul Testament, Deuteronom)

Modestie și chibzuință

„S-au dus cândva copacii să-și ungă un rege. Și i-au zis măslinului: Domnește peste noi! Dar măslinul le-a răspuns: Oare-mi voi lăsa eu grăsimea cu care oamenii Îl preamăresc pe Dumnezeu, ca să mă duc să domnesc peste copaci?” (Vechiul Testament, Judecători)

măslinul

Dreapta-credință

Măslinul este simbolul dreptcredinciosului, după cum se arată în mărturisirea de credință a lui David.

„Dar eu sunt ca un măslin roditor în casa lui Dumnezeu; eu în mila lui Dumnezeu am nădăjduit în veac și în veacul veacului.” (Vechiul Testament, Psalmul 51:8).

De reținut!

Conținutul uleios al măslinelor din care se face uleiul trebuie să fie între 23-30%. Începutul iernii este perioada propice de recoltare a măslinelor care servesc la fabricarea untdelemnului. Se spune că uleiul cel mai bun și cel mai fin se obține din măsline încă necoapte.

Surse bibliografice consultate: „Plante și miresme biblice – Hrană pentru suflet și trup”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Citiți și Care sunt plantele menționate în Biblie? (7) – Curmalul sau finicul.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here