Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Maşina de filat (1779)

0
2983
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
masina de filatSamuel Crompton, inventatorul maşinii de filat, s-a născut în 1753 la o fermă. Om sărac, Crompton a trudit peste cinci ani de zile pentru a-şi realiza maşina.

În acest timp s-a întreţinut muncind ca violonist în fosa orchestrei la Teatrul Bolton. A creat maşina de filat în 1779, punând la un loc două invenţii preexistente. Una era roata de tors acţionată hidraulic, despre care s-a crezut într-o vreme că a fost inventată de Richard Arkwright, dar care este atribuită astăzi lui Thomas Highs; cealaltă era maşina de tors, atribuită cândva lui James Hargreaves, dar aparţinând foarte probabil tot lui Thomas Highs. Noua maşină hibridă era menită să producă textile de înaltă calitate cu un randament înalt.

Înainte de începerea procesului de ţesut, firul trebuia tors.

In secolul al XVlII-lea, de tors se ocupau femeile şi copiii, dar pentru ca un ţesător să aibă de lucru, trebuia aprovizionat cu fir provenit din munca mai multor torcători. Problema fusese identificată si soluţia fusese căutată de o serie de inventatori. La miilocul secolului al XVIII-lea aceştia au conceput câteva maşini care economiseau muncă şi timp, permiţând cerea unei cantităţi mai mari de fire. Maşina de filat a fost cu adevărat un rezultat al acestor eforturi.

Un alt motiv important pentru combinarea caracteristicilor celor două  maşini a fost faptul că sania mobilă a maşinii de tors permitea torsul  mai rapid, în timp ce roata acţionată hidraulic făcea uz de forţa ape’ Combinarea celor două însemna că industria dispunea acum de o maşină rapidă care putea exploata puterea apei în locul forţei de muncă umane Mai târziu, maşina de filat avea să fie acţionată de un motor cu aburi.

Noua maşina de filat producea un fir puternic, dar fin, potrivit ca materie primă pentru orice fel de textile.

Din acest motiv era foarte adaptabilă. La început, maşina a fost întrebuinţată la torsul bumbacului, dar mai târziu s-au tors cu ajutorul ei şi alte fibre.

Asemenea lui Thomas Highs, Samuel Crompton a fost prea sărac pentru a solicita un brevet ca să-şi protejeze invenţia. Aşa că şi-a vândut drepturile lui David Dale, care a făcut o grămadă de bani de pe urma invenţiei. Mulţi dintre inventatorii din perioada Revoluţiei Industriale au avut greutăţi în protejarea drepturilor lor. Faptul că oameni de felul inventatorilor ar fi fost lăsaţi să deţină controlul asupra unei idei sau să aibă drepturi exclusive de a construi o maşină necesară stârnea contemporanilor resentimente profunde. „Oamenii neînsemnaţi” ca Samuel Crompton sau Thomas Highs aveau prea puţine şanse de a controla exploatarea viitoare a invenţiilor lor. Acesta era apanajul antreprenorilor bogaţi, puternici şi lipsiţi de scrupule de felul lui Richard Arkwright. Arkwright a fost de fapt cel care a dobândit brevetul pentru maşina de filat a lui Crompton, cu toate că nu era invenţia lui.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here