De ce nu fac urșii osteoporoză?

0
163

masa osoasă a ursilorPierderea masei osoase afectează majoritatea vietăților terestre, inclusiv oamenii, cu o excepție: urșii. În ciuda lipsei de activitate și de miscare, în timpul celor cinci luni de hibernare, urșii nu pierd masa osoasă. Asadar, ei nu suferă de osteoporoză, se arată pe gi.alaska.edu.

Specialistul Seth Donahue, profesor la Universitatea de Michigan, a organizat un seminar împreună cu  Institute of Arctic Biology. Acolo a vorbit despre cum acest lucru ar putea revoluționa lumea medicală în ceea ce privește tratarea și prevenirea bolii care afectează sistemul osos.

Omul de știință a explicat că ostoporoza la om, este favorizată de sedentarism și de lipsa activității fizice. O data pierdută, masa osoasă nu se mai poate reface.

În acest context, ceea ce se întâmplă în cazul urșilor bruni și grizzly, îi intrigă pe oamenii de știință. Urșii nu își pierd masa osoasa în timpul perioadei de inactivitate, în ciuda faptului că nu manancă, nu se deplasează, funcţiile vitale se reduc și  totul devine extrem de lent.

Cercetătorul a studiat, în mediul lor natural, ursi din Michigan, Virginia, Washington, și Utah, precum și în laborator, oase urs donate de vânători. El a declarat că animalele nu sunt predispuse la osteoporoză în timpul hibernării. De asemenea, concenatrația de „minerale din oase este menținută în timpul hibernării. “În cadrul cercetărilor s-a ajuns la concluzia că urșii au dezvoltat procese fiziologice sofisticate de a menține integritatea osoasă și de a preveni hipercalcemia.

Urșii își păstrează masa osoasă în timpul hibernării.

Cum anume fac asta, este încă o enigmă, deși sinteza de hormon paratiroidian (PTH) și activitatea hipotalamusului pot fi implicate. În ciuda obstacolelor, Dr. Donahue, nu este singurul om de știință care  s-a gândit la acest aspect. În 1990, Tim Floyd, un chirurg ortoped din Idaho a deschis seria de cercetări. Este cel care a demostrat că urșii își păstrează masa osoasă în timpul hibernării. Cercetările au fost oprite din lipsă de fonduri. Cercetările echipei conduse de Dr. Donahue continuă, în parneriat cu o companie farmaceutică, acesta declarându-se optimist cu privire la rezultatele obținute. Dincolo de menținerea densității osoase, cercetătorii ar dori, de asemenea, să înțeleagă modul prin care urși previn atrofia musculară în timp ce hibernează.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here