Câteva capcane… la masă! – Codul bunelor maniere

0
783

cum mâncămCum mâncăm…? Codul bunelor maniere.

Știați că, pâinea şi sandviciurile se mănâncă în mod diferit?

Felia de pâine se rupe pe măsură ce mâncăm, în timp ce sandviciurile mari se taie cu cuțitul şi se mănâncă cu furculița. Sandviciurile mici se mănâncă cu mâna.

Cum întindem untul pe pâine?

Pentru a întinde untul, se utilizează un cuțit special, nu cel obișnuit. Nu se ia untul direct din untieră, ci se pune o bucățică pe farfurie. Apoi, se unge pâinea, ruptă în prealabil, ținând-o deasupra farfuriei.

Cum mâncăm dulceața și mierea?

Dulceața și mierea nu se mănâncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie atât cât dorește, servindu-se de lingurița adusă la masă în acest scop.

Cum mâncăm mezelurile?

Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, sunt curățate de coajă cu furculița şi cu cuțitul în propria noastră farfurie.

Ouăle fierte în coajă

… Ouăle fierte în coajă se mănâncă dintr-un păhărel suport, cel mai adesea fixat pe o farfurioară. Se sparge vârful, se îndepărtează partea de sus cu lingurița, se pun cojile în suport, sub ou, şi apoi, după ce l-am mâncat, spargem şi coaja.

Cum mâncăm cartofii și supa?

Cartofii nu se taie cu cuțitul şi nu se zdrobesc cu furculița în farfurie. Supele sunt servite în ceașcă şi se mănâncă cu lingura de supă (model mic). Dacă suntem între prieteni, putem bea prima jumătate a ceștii, care e limpede. Apoi folosim lingura. Nu se răcește o supă prea caldă suflând în ea; așteptăm să se răcească. Nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima picătură. Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos. După ce am mâncat, nu ștergem farfuria cu o bucată de pâine.

Cum mâncă salata și andivele?

Salata şi andivele se mănâncă gata preparate. Dacă bucățile sunt foarte mari, se taie cu cuțitul. Nu se duc la gură bucăți mari. Nu este o greșeală să cerem oțet, lămâie, sare, piper, untdelemn, dacă ni se par fade. Dar să nu exagerăm, cerându-le pe toate. Salata şi andivele se mănâncă cât mai aproape de starea lor naturală. În Franța, salata se mănâncă la sfârșit, separat.

Cum mâncăm murăturile?

… Murăturile, gogoșarii, castraveții murați: Când se oferă în castroane, castraveciorii şi gogoșarii se iau cu furculița proprie şi se taie în farfurie, pe măsură ce se mănâncă. La fel şi friptura. Gogonelele se pot lua cu mâna, pentru a nu face un „duș” comesenilor cu sucul ce poate țâșni. În farfurie, se taie atent (din același motiv) cu cuțitul ținut în mâna dreaptă şi furculița în stânga. Nu se mușcă din murături. Chiftelele, sarmalele, ruladele se taie cu furculița.

Cum mâncăm peștele?

… Peștele nu se mănâncă la fel ca friptura. Nu se taie cu un cuțit normal. Tacâmul de pește este alcătuit dintr-un cuțit de o formă specială şi o furculiță mai mică. Cuțitul se folosește doar la tranșare, dezosare şi ca ajutor la mâncat. Odată operația terminată (desfacerea în două şi îndepărtarea șirei spinării) cuțitul nu se mai folosește la tăiat. Fiind foarte moale, furculița e suficientă.

Oasele pe care le avem în gură se pun pe furculița apropiată de buze sau le putem scoate cu ajutorul a două degete. Pentru peștele din conservă, ne slujim de furculiță, ținută în dreapta, ajutându-ne cu o bucată de pâine, ținută în stânga. Mâncatul peștelui cere o artă specială. Înainte de a ieși în lume, informați-vă şi exersați acasă.

Cum mâncăm crustaceele, creveții și racii?

… Crustaceele: dacă nu știm cum se mănâncă stridiile, le putem refuza! Dar există niște reguli care se învață. Se deschide scoica (dacă e închisă) cu lama unui cuțit (de pește sau obișnuit). Se scot intestinele şi branhiile (au o culoare mai închisă) cu ajutorul furculiței. Se scoate stridia din scoică, desprinzând-o din articulație. Se pune în farfurie şi se mănâncă cu lămâie, sare, piper.

… Creveții şi racii: se servesc de obicei fără carapace. Dacă masa e mai puțin festivă, creveții se curăță cu mâna, respectiv se rupe capul, cu care ocazie ies şi intestinele, apoi se curăță din carapace. La crabi, languste şi homari se rup cu mâna articulațiile şi apoi, cu un clește special, se sparg oasele şi se scoate carnea din coșul pieptului, picioare şi coadă. Carnea acestor crustacee se mănâncă cu pâine prăjită şi unt. Este necesar ca pe masă să existe un bol cu apă pentru clătirea degetelor.

Citiți și Maniere și alte dichisuri de modă veche.

Cum mâncăm icrele de Manciuria și icrele negre?

… Icrele de Manciuria şi icrele negre: se aduc pe un platou rondele mici de pâine prăjită, unse cu unt şi deasupra icrele. Dacă se oferă în castronașe, ne vom pune în farfurie cu lingurița de serviciu o cantitate rezonabilă şi ne vom face sandviciuri mici. Icrele obișnuite le putem unge pe o felie mai mare de pâine, după care o vom tăia cu cuțitul ținut în mâna dreaptă şi furculița în stânga.

Procedăm la fel cu toate sandviciurile mari. Tăiem (ca la friptură) două-trei bucățele şi le mâncăm cu furculița ținută în mâna dreaptă. Putem mânca icrele şi luându-ne în farfurie o porție din care, cu ajutorul cuțitului, ne ungem bucăți mici de pâine ruptă cu mâna. La fel se mănâncă şi antreurile reci (salata de vinete, peștele cu maioneză etc.). Carnea de pasare nu se mănâncă cu mâna. Puiul se aduce gata tranșat la masă.

Cum mâncăm spaghetti?

… Spaghetti: din castronul adus, vă serviți cu o porție rezonabilă, apoi le mâncați răsucindu-le cu furculița sau, după moda italiană, vă ajutați cu lingura. Lingura se ține în mâna stângă, iar spaghetele se rulează cu furculița. Gazda nu trebuie să aleagă spaghete prea lungi, pentru a nu ne chinui cu ele.

…Orezul: se mănâncă cu furculița, ajutându-ne, eventual, de cuțit.

Cum bem cafea, ceai sau cacao?

… Cafeaua, ceaiul, cacao cu lapte: nu se lasă niciodată lingura în ceașca din care bem. Ea se pune pe farfurioara care rămâne pe masă, alături de ceașcă. Degetul mic nu se ține ridicat când duceți ceașca la gură. Când beți cafea turcească sau filtru, ridicați farfurioara cu mâna stângă în timp ce duceți ceașca la buze cu dreapta. Bineînțeles, fără linguriță. Nu beți niciodată cafea, chiar dacă nu aveți musafiri, fără a pune o farfurioara sub ceașcă.

Citiți și Reguli de bune maniere ciudate din jurul lumii.

Cum mâncăm prăjituri sau torturi?

Prăjituri, torturi: se iau cu mâna dacă sunt uscate, cu lingurița sau furculița dacă au cremă sau frișcă.

Cum mâncăm fructe?

… Pere şi mere: le tăiem cu cuțitul de fructe în patru părți, pe care le curățăm de coajă (dacă dorim) una câte una, ajutându-ne de furculiță. Le tăiem apoi în bucăți pe care le mâncăm cu furculița. Sferturile pe care le lăsăm cu coajă pot fi mâncate cu mâna. E necesar să ne clătim degetele. Dacă para este prea zemoasă, nu o mâncăm cu mâna. Dacă nu vă pasă de etichetă, puteți să mușcați din măr.

… Fragii şi căpșunile: se mănâncă cu mâna, dacă au codiță; dacă nu, se dau lingurițe, mai ales când sunt servite cu frișcă.

… Strugurii, vișinele şi cireșele: se mănâncă cu mâna, bob cu bob. Sâmburii şi codițele de cireșe şi de vișine se pun pe farfurie. Strugurii se mănâncă cu sâmburi şi pieliță.

… Piersicile: se taie în două, se îndepărtează sâmburele şi se mănâncă cu cuțitul şi furculița.

Prunele şi caisele: le deschidem cu mâna, scoatem sâmburele şi mâncăm fiecare jumătate.

Portocalele, mandarinele, clementinele: le tăiem coaja în forma de stea, scoatem fructul şi-l separăm în felii pe care le mâncăm cu mâna.

… Bananele: se dezvelește miezul şi se mănâncă cu mâna sau, dacă sunt prea moi, cu cuțitul şi furculița.

… Pepenii şi ananasul: sunt serviți în felii şi se mănâncă cu furculița, în afară de cazul excepțional în care ananasul este foarte dur şi justifică folosirea cuțitului. În Grecia, ni se recomandă să curățăm pepenele de coajă şi să-l servim într-un castron mare, tăiat în cuburi mici; se mănâncă cu furculița.

… Kiwi: se taie în două, iar miezul se mănâncă cu lingurița.

În concluzie, la masă, fructele se mănâncă numai cu ajutorul cuțitului, furculiței sau linguriței. Mușcăm cu poftă numai când suntem în livadă.

Codul bunelor maniere, Aurelia Marinescu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.