Mărul şi para – remedii naturiste

0
1578

mărul și paraMărul și para – Fructe ce nu trebuie să lipsească din meniul zilnic – Fructe bogate în nutrienți esențiali

Reprezentând o sursă excelentă de vitamine, mărul, acest aliment atât de apreciat, merită să se afle în fiecare zi pe masa noastră. Nici para nu este însă de neglijat, mai ales dacă ne gândim la bogăţia de potasiu existentă în acest fruct, deoarece potasiul este una dintre principalele surse de energie. Să analizăm împreună însuşirile care fac din aceste gustoase fructe adevărate medicamente.

Mărul

Există peste 50 de varietăţi de mere, care mai de care mai gustoase şi mai aspectuoase. Un proverb, cunoscut de toată lumea spune că „cu un măr pe zi ţii medicul departe”. Nimic mai adevărat. Mărul posedă numeroase calităţi: fibrele pe care le conţine au capacitatea de a normaliza tranzitul intestinal, iar pectina împiedică colesterolul să treacă în sânge. În plus, mărul este o sursă nepreţuită de vitamina C.

Ce conține mărul?

Este un aliment foarte bogat în vitaminele B1, B2, PP (care se află mai ales în coajă), C. De asemenea, conţine o mulţime de oligoelemente: calciu, potasiu, fier, magneziu, etc. De reţinut faptul că mărul conţine foarte multe fibre. Datorită tuturor acestor constituienţi, mărul are o mulţime de proprietăţi:

– Conferă senzaţia de saturaţie, fără a avea multe calorii (numărul de calorii diferă de la o specie la alta, media fiind de 54 kcal/100 g fruct);

– Cantitatea de glucide pe care le conţine, fără a fi mare (circa 17 g la un măr), este suficientă pentru a tăia apetitul;

– Mărul este tonic, diuretic şi depurativ; este deci ideal pentru persoanele care urmează o cură de dezintoxicare.

– Este un dezinfectant intestinal;

– Scade nivelul colestelorului.

Întrebuințări terapeutice ale mărului

Mâncând mere în fiecare  zi, puteţi preveni sau combate următoarele afecţiuni: colită sau diaree (decoct de mere); boli cardiovasculare (dacă mâncaţi în fiecare zi 2-3 mere, riscul acestor boli scade cu 10%); astenie; oboseală; cronică; surmenaj; convalescenţă; reumatism; ulcer; gastrită; diabet; insomnie; gută; febră; răceală; gripă; constipaţie; hepatită; colibaciloză.

Sucul de mere natural este un excelent detoxifiant și energizant.

Mărul ca medicament
  • Este indicat să mâncaţi mărul întotdeauna cu coajă, deoarece în ea se găsesc de 4-5 ori mai multe vitamine decât în pulpă.
  • Împotriva colitei sau diareei, preparaţi un decoct din mere în modul următor: tăiaţi în bucăţi 500 g de mere şi puneţi-le într-un vas emailat, împreună cu un litru de apă şi o linguriţă de rădăcinăî de lemn-dulce. Lăsaţi să fiarbă timp de 15 minute, apoi mai lăsaţi 20 de minute să se infuzeze. Decoctul se bea călduţ, în 3-4 reprize de-a lungul unei zile. Tratamentul durează 3-4 zile.
  • Împotriva diareei la copii, precum şi pentru tratarea enterocolitelor, ulcerului gastric, dizenteriei, se recomandă consumarea a 0,5-1,5 kg mere rase pe zi, repartizate în cinci mese.
  • Pentru tratarea bronşitei, gutei şi reumatismului este indicată infuzia de mere sau din coji de mere (două-trei căni pe zi).
  • Împotriva insuficienţei renale şi a endemelor cardiorenale se recomandă cura lui Kempner: 300 g orez fiert şi mere.
  • În cazul în care aţi urmat o cură de slăbire sau aţi făcut un anumit tratament care presupunea şi un regim de cruţare, este indicat ca la prima masă normală să mâncaţi un măr copt.
  • Primăvara, în curele de dezintoxicare a organismului, precum şi pentru persoanele care suferă de reumatism sau de litiază urinară, se recomandă administrarea zilnică a 20 ml suc de mere cu 25 ml suc de urzici.
  • Un desert excelent (mai ales la cină): mere rase, amestecate cu brânză de vaci, miere, stafide, nuci, alte fructe, cereale etc.
Para

Cu un conţinut de 83% apă, para este un fruct uşor de digerat, care are toate calităţile pentru a putea fi consumat cu regularitate. Acest fruct îşi are originea în cele mai vechi timpuri. Livezi de peri existau chiar din perioada preistorică. Se pare că perii sunt cultivaţi din anul 4000 înainte de Hristos. Poetul Homer para în scrierile sale în mod poetic fructul dumnezeiesc.

Para constituie o sursă de energie pentru organism şi este indicată şi pentru persoanele care urmează o cură de slăbire, deoarece conţine doar 60 kcal la 100 grame. De asemenea, ea conţine zahăr (14 grame la 100 grame de fruct) şi o serie de subsanţe minerale (mai ales potasiu). Este un fruct bogat în fibre (între 2, 5 şi 3%), care sunt foarte uşor tolerate de către organism. Ele au rolul de a preveni constipaţia şi facilitează tranzitul intestinal. Pe lângă aceste calităţi nutritive, para conţine vitamina C în cantităţi de 5 până la 10 mg pentru 100 grame de fruct. Ca să puteţi să alegeţi un fruct bun, trebuie să cunoaşteţi cât mai bine varietăţile existente. Când fructul este copt este sufucient să-l mirosiţi, pentru a vă da seama de soiul din care face parte.

Para – multă grijă la transport!

Perele sunt destul de greu de recoltat, fiindcă sunt foarte fragile. Când ajung la maturitate se desprind de ramură la cea mai mică atingere. Când cumpăraţi pere e bine să fiţi foarte precaută în timp ce le transportaţi. La cea mai mică lovitură pulpa fructului se poate crăpa sau închide la culoare. Dacă s-a întâmplat să cumpăraţi pere care nu au fost coapte încă, vă sugerăm un mic truc: împachetaţi-le una câte una în ziar şi ţineţi-le la temperatura camerei. În câteva zile, veţi putea consuma perele coapte.

Pentru mai multe informații despre fructe accesați rubrica Sănătate.

Referințe: Revista “Asul Verde”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.