Stepă în Kazahstan, 25 aprilie 2002
De la centrul de zboruri spaţiale Baikonur, odinioară sovietic, actualmente rus, se lansează, la ora 8. 26, o rachetă Soiuz cu numărul de identificare TM-34.
În ea se află, lângă comandantul rus Iuri Ghid Zenko şi italianul Roberto Vittori de la Agenţia Zborurilor Spaţiale ESA, sud-africanul Mark Shuttleworth. Tânărul de 28 de ani este prosper om de afaceri în domeniul Internetului. El şi-a împlinit odată cu acest zbor unul din visurile vieţii. Pentru aceasta n-a precupeţit nici cheltuieli, nici eforturi.
În câteva luni, el a învăţat limba rusă pentru a se putea înţelege cu echipajul de la bord, timp de opt luni s-a antrenat într-o statiune din apropierea Moscovei şi la Baikonur, pentru a putea îndeplini, măcar fizic, imensele exigen’e cărora trebuie să le facă fată cosmonauţii.
În plus, a expediat 22,5 milioane euro Agenţiei spaţiale ruse, pentru a ajunge în Cosmos ca al doilea turist, după milionarul american Dennis Tito.
Mark Shuttleworth în capsula Soiuz, după întoarcere. Turistul cosmic s-a adaptat excepţional, l-au lăudat experţii spaţiali ruşi.
„Fiecare dintre noi are un vis, o secundă, ceva de îndeplinit!” le-a declarat Mark Shuttleworth reprezentanţilor media la microfon şi în faţa camerelor. Aşadar, la ora 8,36, când Soiuz a lăsat în urmă ultimele trepte ale rachetei purtătoare şi s-a înscris pe orbita indicată din jurul Pământului, pentru a se apropia de staţia spaţială ISS, el a reuşit: omul de la Capul Bunei Speranţe este primul african care a ajuns în Cosmos!
Primul afronaut în Cosmos
„Primul afronaut în Cosmos”, aveau să anunţe ceva mai târziu media. Iar Shuttleworth îşi vede îndeplinite fanteziile din copilărie. Incă de la vârsta de cinci ani îşi dorea să ajungă în Cosmos. Mai târziu a construit rachete -şi o dată, era să incendieze din greşeală casa vecinilor.
Apoi s-a jucat cu computerele, a creat programe. In cele din urmă, a devenit milionar cu software-urile sale de Internet – o carieră în ascensiune spectaculoasă.
La ora 8,36 era deja oarecum liniştit: la lansare, Ghidzenko şi Vittori l-au ţinut de mâini; acum, pe orbită, primele emoţii au fost depăşite. Îşi simte palmele umede în mănuşile supradimensionate de cosmonaut – şi se gândeşte consternat: „Am uitat batistele de hârtie.”
Mama Roselle şi tatăl Rick, care au urmărit lansarea la Baikonur, se destind şi ei. Startul a fost un „moment înfiorător”, va declara mai târziu cu mândrie Rick Shuttleworth, în faţa presei.
Când turistul spaţial Mark Shuttleworth a andocat la scurtă vreme după aceea la Staţia spaţială internaţională, era deja aşteptat de echipa ISS: comandantul Iuri Onufrienko şi cei doi astronauţi americani, Dan Bursh şi Cari Walz.
Cei care fac zboruri spaţiale de lungă durată sunt în culmea fericirii, căci TM-34 va înlocui vechea capsulă de salvare TM-33, cu care vor reveni pe Pământ Shuttleworth şi colegii săi.
Nici o problemă: pentru echipajul de la bordul ISS, TM-34 va aduce mai multă siguranţă, până când naveta de salvare va ajunge la staţia spaţială, după ce construcţia sa va fi definitivată.
Multitalent în cosmos
Tonul folosit la bordul staţiei spaţiale este sec-profesional. Ştiinţa, cercetarea şi, desigur, construirea ISS sunt prioritare.
„Noi nu suntem un hotel pentru turişti cosmici”, au anunţat experţii, cu puţin timp înainte de lansare. Dar instituţia în a cărei competenţă intră Agenţia, MirCorp, care avea stringentă nevoie de bani, şi autoritatea spaţială rusă au decis altfel, şi aşa se face că Mark Shuttleworth a primit permisiunea de a participa la zbor.
Din fericire, spre deosebire de Dennis Tito, care s-a fotografiat în permanenţă şi stătea veşnic în drum, îngreunând activitatea echipajului, Mark Shuttleworth s-a adaptat perfect programului stresant de lucru de pe ISS.
La 5 mai 2002, ora 5. 51, când nava spaţială Soiuz TM-33 a aterizat în Kazahstan, colegii săi nu conteneau cu laudele. Mark le-a fost de ajutor în cele mai diferite cercetări, cum ar fi testarea unor noi medicamente anti-SIDA şi studierea unor agenţi patogeni alergici. Turistul cosmic ironizat s-a transformat într-un apreciat coechipier de zbor.
Misterele Terrei, Marea provocarea a ştiinţei, Editura Reader’s Digest
Jurnal Spiritual