Marin Moraru, distins cu Premiul de excelenţă la Festivalul de Film Transilvania

0
352
Actorul Marin Moraru multumeste pentru primirea premiului pentru intreaga cariera, cu ocazia celei de a III-a editii a Galei Premiilor Gopo, eveniment organizat de Asociatia pentru promovarea Filmului Romanesc, in Bucuresti, luni, 2 martie 2009. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO
Actorul Marin Moraru multumeste pentru primirea premiului pentru intreaga cariera, cu ocazia celei de a III-a editii a Galei Premiilor Gopo, eveniment organizat de Asociatia pentru promovarea Filmului Romanesc, in Bucuresti, luni, 2 martie 2009. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO
Marin Moraru, un actor cu o carieră în film şi teatru ce se întinde pe parcursul a şase decenii, va fi distins, în 6 iunie, cu Premiul de excelenţă la cea de a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Gala va avea loc la Teatrul Naţional din Cluj, informează organizatorii.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 29 mai – 7 iunie la Cluj-Napoca; el este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe marele actor alături de Toma Caragiu şi Octavian Cotescu într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în comedia „Operaţiunea Monstrul” (1976). Comedia este regizată de Manole Marcus, după un scenariu de Titus Popovici. În film, un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă şi ajung în situaţii dintre cele mai neaşteptate. Proiecţia specială, în prezenţa lui Marin Moraru, va avea loc pe 6 iunie, de la ora 14.15, la Cinema Arta, informează www.agerpres.ro.

Scurtă biografie

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la Bucureşti. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1961, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie şi la Bulandra.

Cariera în film şi-a început-o în 1966, cu „Haiducii”, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea şi Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor ’70 şi ’80. El a avut roluri importante în filme regizate de Manole Marcus („Actorul şi sălbaticii”); Dan Piţa („Concurs”, „Faleze de nisip”, „Filip cel bun”); Mircea Drăgan („Chiriţa în Iaşi”); Horea Popescu („Cuibul de viespi”).

Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri în peste 20 de filme. Timp de şase ani, a predat actoria la IATC. El a abandonat aceasta carieră în 1980 pentru a se dedica în totalitate celei de la TNB; aici din 2002 este societar de onoare – şi de pe marele ecran.

A lucrat cu regizori celebri: Mihai Măniuţiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei;  Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here