Mari români au făcut istorie la Paris

0
779
Brâncuşi la ParisConstantin Brâncuşi, marele sculptor al omenirii

Considerat unul dintre marii sculptori ai omenirii, Brâncuşi s-a născut la Hobiţa (judeţul Gorj), pe 19 februarie 1876. A murit pe 16 martie 1957, la Paris. Al şaselea copil al lui Nicolae şi al Mariei, Brâncuşi face Şcoala de Meserii din Craiova (1894-1898) şi absolvă la Bucureşti Şcoala de Belle Arte, în 1902. Ajunge la Paris în 1904, stabilindu- şi ulterior cartierul general în atelierul din Impasse Ronsin, unde a creat o lume cu accente româneşti. “Sărutul”, “Pasărea Măiastră”, “Domnişoara Pogany” sau Ansamblul de la Târgu Jiu sunt doar câteva dintre operele de referinţă ale marelui sculptor, rămas în conştiinţa mondială prin profunzimea şi originalitatea creaţiei.

Cioran, gânditor de excepţie

Născut la 8 aprilie 1911, la Răşinari (judeţul Sibiu), Emil Cioran a fost unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului trecut. În 1934 a publicat primul său volum, “Pe culmile disperării”. Au urmat “Cartea amăgirilor” (1936); “Schimbarea la faţă a României” (1936);  “Lacrimi şi sfinţi” (1937) şi “Amurgul gândurilor” (1940). După aceea s-a mutat la Paris şi a publicat doar în limba franceză. În 1949 i-a apărut prima carte în franceză, “Tratat de descompunere”, pentru care a primit, în 1950, premiul “Rivarol” pentru debut. A murit pe 20 iunie 1995, într-o mansardă din Cartierul Latin, din Paris.

Ionescu, geniul teatrului absurdului

Eugene-IonescoEugen Ionescu (1909-1994), celebru în afara României sub numele de Eugène Ionesco, în conformitate cu ortografia franceză, a fost un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6).

Datorită ing. Pănculescu există Turnul Eiffel in Paris

Putini sunt cei care ştiu că simbolul Parisului, celebrul Turn Eiffel, a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu (1844-1924). După ce a absolvit cursurile Politehnicii din Zürich, inginerul Gheorghe Pănculescu ajunge să lucreze în cadrul companiei Eiffel. În acea perioadă, românul inventează un sistem de îmbinare a traverselorde cale ferată, care avea să revoluţioneze construcţiile metalice. Astfel, datorită metodei de montare a şinei pe traverse în afara spaţiului căii ferate francezii au acum cu ce să se mândrească: Turnul Eiffel.

Elvira, regina scenei pariziene

Elvira Popescu (1895-1993), sau Elvire Popesco, a fost actriţă română de teatru şi de film.  Ea a făcut o strălucită carieră în Franţa. Chiar şi la o vârstă înaintată (a decedat în 1993, la 98 de ani), fără să-şi piardă farmecul, a continuat să ţină un salon deschis în apartamentul său din Paris. Acesta era frecventat de toată protipendada literară, artistică şi politică. A fost distinsă cu premiul “Molière” pentru cea mai bună actriţă; de două ori cu ordinul “Legiunea de Onoare”, una dintre cele mai înalte decoraţii din Franţa.

Elvire Popesco, cum îi spuneau francezii, e înmormântată la Paris, în cimitirul “Pere Lachaise”

Tristan Tzara, cofondatorul Dadaismului

tristan-tzaraTristan Tzara (1896-1963) e pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet şi eseist român evreu, născut în România şi stabilit mai târziu în Franţa, cofondator al mişcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluţie majoră în artele plastice şi în literatură. Cele mai cunoscute texte dadaiste ale lui Tzara sunt: “La Première Aventure céleste de Monsieur Antipyrine” (1916; “Prima aventură cerească a domnului Antipyrine)” şi “Vingt-cinq poèmes” (1918; “Douăzeci şi cinci de poeme”), respectiv manifestele mişcării: “Sept manifestes Dada” (1924; “Şapte manifeste Dada”).

Cules de Alina Magdici

Sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.