Curiozităţi despre viaţa lui William Shakespeare

Marele William Shakespeare, un geniu al literaturii

0
761
CECCAR Business Magazine-Shakespeare
CECCAR Business Magazine-Shakespeare

Marele William Shakespeare, un geniu al literaturii

Shakespeare este unul din cei mai mari poeţi ai lumii, care a dat literaturii universale o operă vastă şi perenă. Când îl citeşti pe Shakespeare, îţi vine ori să plângi ori să râzi, deoarece versurile lui sunt atât de pline de viaţă, de realitate şi de poezie, încât până să te dezmeticeşti, ai citit deja jumătate de carte.  Shakespeare  este nu numai inventatorul unor cuvinte destul de abstracte şi bătătoare la ochi, dar este scriitorul de geniu care a scris dezvoltând tema erotismului, a vieţii şi a morţii *To be or not to be- this is the question!*.

Este prezentă tema trădării (descrierea celor mai adânci stări sufleteşti prin care omul este nevoit să treacă), tema persecuţiei, a mizeriei sufleteşti, cât şi tema iubirii pure dintre doi adolescenţi, în piesa *Romeo si Julieta*, piesă care şochează prin deznodământul tragic, al morţii celor doi iubiţi. Nu cred ca există categorie socială pe care marele William Shakespeare să nu o fi descris în poemele sale, începând de la condiţia superioară a omului din înalta societate ca în *Otello si Desdemona*, până la trista soartă a unui prinţ ce este prins fără scăpare în vicisitudinea întâmplărilor dirijate de destin.

Iată câteva curiozităţi despre viaţa lui Shakespeare:

Shakespeare este „steaua poeților”

Există sateliți numiți după personaje din piesele lui, dar nicio stea care să-i poarte numele. În anul 1851, William Lassell a început să numească sateliții planetelor Titania, Oberon, Puck, Prospero etc. Dar nu există niciun fel de corp astral care să poarte numele Shakespeare. Poate că până în 2016, când se vor comemora patru secole de la moartea dramaturgului, se va descoperi și un astru care să-i poarte numele.

Primul spectacol de amatori după Shakespeare a avut loc în anul 1623

La Biblioteca Folger din Washington există un manuscris al unei adaptări după două piese shakespeariene, adaptare care s-a jucat într-o casă din Pluckley, Kent, în anul 1623. Cele două părți din Henric al IV-lea au fost reunite pentru o reprezentație privată în locuința lui Sir Edward Dering, din informațiile pe care le avem, prima persoană care a cumpărat o primă ediție folio a pieselor lui Shakespeare când s-a tipărit, în 1623.

 Nimeni nu  știe cum arăta de fapt William Shakespeare?

Nu există nici o descriere scrisă a aspectului fizic al lui Shakespeare și nici o dovadă că el a comandat vreodată un portret. Cel mai cunoscut portret al lui Shakespeare este, de fapt, gravura realizată de Martin Droeshoot și aprobată de  Ben Jhonson, actor contemporan cu “Marele Will”, ca fiind “foarte asemănătoare cu chipul real”. 

Conform Dicţionarului Oxford, bătrânul Will a inventat între 500 și 3000 de cuvinte şi expresii care sunt utilizate şi în prezent. Câteva exemple absolut neașteptate: assassinationeyeballobscenethe beast with two backs.

Scandalul din viaţa lui Shakespeare

 Shakespeare a avut parte de niscaiva scandal pe parcursul vieții sale. În primul rând, pentru că s-a căsătorit cu Anne Hathaway, o femeie mult mai în vârstă decât el, și cel mai probabil deja însărcinată. Pe lângă asta, se zvonea că ar fi fost Catolic, în ciuda interdicţiei de practicare a acestei religii.

 Shakespeare a scris cel puțin 37 de piese de teatru: 17 comedii, 10 drame istorice și 10 tragedii. Spunem cel puțin, pentru că mai există o piesă de teatru misterioasă despre care nu se știe nimic în afară de nume – Cardenio – și faptul că a existat.

Shakespeare a fost tradus în 80 de limbi, printre care și klingoniana.

Ionela Moldovanu