Mareele…știați că?

0
8901

mareeRidicarea și coborârea periodică a nivelului apei se poate observa cel mai bine pe malurile oceanelor și a mărilor deschise. Aceste feomene se numesc flux, respectiv reflux. Într-o zi au loc două fluxuri și două refluxuri, fiecare dintre acestea durând 6 ore și 12, 5 minute.

Cel mai înalt flux se înregistrează în golful Hudston din Canada, atingând 18 m înalțime. În Marea Neagră fluxul este neglijabil, de numai 10 cm. Unul dintre cele două fluxuri are loc când Luna atinge înălțimea maximă pe cer, numită culminație. Deoarece dublul perioadei mareelor coincide cu perioada de rotație a Lunii în jurul Pământului, încă din cele mai vechi timpuri mareele au fost asociate cu Luna. Primul care a dat o explicație științifică a fost Isaac Newton. El a explicat mareele ca fiind produse de diferența dintre atracțiile Lunii, a întregului Pământ de pe o parte și a masei învelișului de apă pe de altă parte.

Dacă privim mai detaliat mareele observăm că înălțimea maximă a fluxului nu coincide cu culminația Lunii, ci întârzie întotdeauna. Fenomenul are loc datorită frecării undei fluxului cu fundul oceanulelor și cu masa statică de apă. Această întârziere este cuprinsă între 25 minute și peste 5 ore. Frecarea masei de apă, în mișcare contrară sensului de rotație a Pământului, determină o ușoară încetinire a vitezei de rotație și ca urmare o mărire a duratei zilei terestre.

Luna se îndepărtează de pământ cu aproximativ 3,5 cm/an. Pe lângă faptul că  interacțiunea gravitațională dintre Pământ și Lună produce mareele, ea transferă energie rotațională dintre Pământ spre Lună. Acest fenomen încetinește rotația Pământului (cu aproximativ 1,48s/secol) și accelerează Luna pe orbite mai înalte (un efect contrar are loc în cazul lui Phobos, satelitul lui Marte și Triton, satelitul lui Neptun).

Înălțimea maximă a Lunii deasupra orizontului în momentul culminației se modifică în decursul unei luni cu 47 de grade, iar în decurs de 19 ani amplitudinea variațiilor oscilează între 37 și 57 de grade. Aceasta are ca și efect atât variații lunare, cât și variații cu perioada de 19 ani ale înalțimii mareelor.

Atracția Soarelui are o contribuție importantă la formarea mareelor. Cănd Soarele, Pământul și Luna sunt coliniare, adică avem lună plină sau lună nouă, atracția celor două corpuri cerești se sumează și mareea atinge amplitudinea maximă (maree la sizigie).

Când Soarele și Luna se află la 90 de grade unul de altul, adică la primul și ultimul pătrar al Lunii, amplitudinea mareelor este minimă (maree la cuadratură).

Energia mareelor în regiunile unde amplitudinea este mare poate fi folosită pentru producerea energiei electrice. Prima instalație de mare putere de acest tip a fost construită la gura râului Rance, în Franța.

Călătorie spre Infinitul Solar, de Emil O. și Maria I. Vințeler

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.