Evadare din cotidian – Periplu vrâncean la Mărăști și Mărășești

0
202

MărășeștiVizită la Mărășești și Mărăști – Casa memorială Moș Ion Roată – Periplu vrâncean. Locuri încărcate de istorie. Excursie și experiențe minunate alături de copii. 

Mă bucur când am ocazia să evadez din oraș în week-end-uri, măcar o zi din două. Excursia de ieri ne-a picat numai bine, cu toată oboseala ce o aduce un drum lung de aproape 500 de km dus-întors. Clasa a VI-a A de la Școala „Profesor Paul Bănică” din Târgoviște a organizat o excursie la Mărășești și Mărăști, județul Vrancea. Două localități emblematice pentru istoria românilor. Copii mulți, gălăgie, animație, n-au fost doar din clasa unde este elevă fata mea. Dar, am reușit să ne înțelegem, într-un final am vorbit cu toții aceeași limbă: a disciplinei și a armoniei.

Mărășești Casa Ion Roată

Mărășești Casa Ion RoatăAm ajuns chiar și la Casa Memorială Moș Ion Roată, unde am lăsat câteva cuvinte în memoria celui care, plin de demnitate, l-a confruntat pe boierul aspru și și-a spus punctul de vedere în fața primului domn ales al Țărilor Române, Alexandru Ioan Cuza. Cred că această vizită m-a impresionat cel mai mult. O căsuță modestă, cu o tindă și două camere, în prag ne primea o bătrânică jovială, cu explicații și răspunsuri la întrebări. Ne-a spus chiar că descendenții lui Moș Ion Roată încă mai locuiesc în sat. La despărțire, s-a scuzat că suvenirurile s-au terminat și ne-a binecuvântat călătoria.

Mausoleul de la Mărășești – „Fetița din nuc” – „Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”

Mausoleul de la Mărășești este mult mai impunător decât m-aș fi gândit, chiar dacă am privit anterior câteva fotografii. Este împrejmuit de un parc spațios, în incinta căruia se află, lângă Mausoleu, și un muzeu cu vestigii istorice din Primul Război Mondial, frumos decorat cu picturi murale cu scene din lupte. În vizita în Mausoleu ne-a fost călăuză un ghid, care a punctat cu măiestrie toate informațiile de interes și importanța fiecărui personaj care odihnea acolo.

Mărășești

MărășeștiNe-a vorbit despre Maria Ion Zaharia, rămasă în amintirea mea din poveștile copilăriei. Este nimeni alta decât Măriuca, „fetița din nuc” despre a care a scris Dumitru Almaș în „Povestiri istorice”. Am văzut locul în care era cinstită fetița de 12 ani despre care se știe că a fost primul „ofițer de informații” al Armatei Române datorită curajului pe care l-a avut când a luat locul soldatului din punctul de observație din livada lui Ion Zaharia, bunicul ei. Ea a transmis telefonic comandanților armatei române informații vitale care au blocat înaintarea trupelor germane.

„Pe aici nu se trece!”

Am văzut sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, sub care se află și mormântul comun a 600 de eroi. Am văzut cupola cu vulturul, semnul gloriei. Acolo erau scrise localitățile unde au avut loc bătăliile din Primul Război Mondial. Printre acestea se numără și Muncelu, locul unde a murit sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, decorată de Regina Maria cu Virtutea Militară. Vizitei în Mausoleu i-a urmat vizita la Muzeul Mărășești, cu multe obiecte ce au fost folosite în război: pistoale, uniforme, puști, telefoane etc..

Mărășești

MărășeștiMărășeștiȘcoala „Profesor Paul Bănică” din Târgoviște, la inițiativa d-nei profesoare Mioara Rîncă, a depus o interesantă coroană de flori în formă de hartă a României Mari. Un minim gest de cinstire și apreciere față de jertfa unor oameni care și-au dat viața pentru țară.

Mausoleul Eroilor de la Mărăști

După ce am cumpărat suveniruri și cărți, am continuat traseul până la Mărăști, la Mausoleul Eroilor. Acolo se află criptele celor căzuți în ofensiva românească din 9-17 iulie 1917. Într-un pliant pus la dispoziție turiștilor este notat: „ Ar trebui ca istoria să pună pe primul loc marea victorie de la Mărăști, pentru că această strălucită ofensivă este capul de pod pe care s-au sprijinit ofensivele decisive de la Mărășești și Oituz.”

Mărăști și Mărășești

De proporții mult mai mici decât cel de la Mărășești, Mausoleul de la Mărăști are basoreliefuri de bronz și plăci de marmură pe care sunt scrise numele a 900 de soldați. La subsol se află un muzeu, osuarul ostașilor și criptele unor ofițeri. Mareșalul Alexandru Averescu și generalii Alexandru Mărgineanu, Nicolae Arghirescu și Arthur Văitoianu se află la Mărăști.

După Casa Memorială Moș Ion roată am terminat și periplul nostru vrâncean. O zi plină de căldură la propriu și la figurat. Copiii au cântat, au râs, au ascultat muzică și ne-au înseninat ziua cu veselia lor. Mi-a plăcut această experiență și îmi pare bine că s-a ivit prilejul de a ajunge în acele locuri încărcate de istorie.

Te invit să citești și Castelul Bran – Locul în care istoria dezvăluie povești frumoase.
Te-ar putea interesa și Obiective turistice din România – Brașov.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.