Mărarul. Știați că…?

0
443
mărarul

Mărarul – plantă medicament și aliment – Valoare terapeutică. Compuși bioactivi constituenți. Afecțiunile pe care le previne și tratează.

ANETHUM GRAVEOLENS L (FAM. APIACEAE — UMBELLIFERAE)

Originar din nordul Mediteranei, mărarul este menţionat ca „plantă cu efecte vindecătoare” încă în vestitul „Papirus Ebers”, cea mai cuprinzătoare scriere despre plante medicinale din Egiptul antic. Aprecieri pozitive asupra efectelor sale se întâlnesc în scrierile lui Dioscoride şi Paliadius.

Valoare terapeutică au atât frunzele, cât şi seminţele. În funcţie de partea de plantă, conţinutul în ulei volatil este cuprins între 2,5-4% (în frunze şi ramurile tinere) şi 3-6% în fruct. Mărarul conţine cantităţi apreciabile de potasiu, sulf şi sodiu, vitaminele A, B şi C. Uleiul volatil de Mărar conţine între 40-60% carvonă. (”Pledoarie pentru o viață lungă”, Ovidiu Bojor)

Mărarul, frate al pătrunjelului și al leușteanului, din clanul mediteranean al Țelinei, clanul Țelinidelor și al Țelinizilor (pe latinește, al Apiaceelor) alături de țelină, morcov, pătrunjel, leuștean, fenicul, coriandru, chimen și chimion… are puterea tainică de a întineri trupul, mintea și spiritul.

Frigienii și tracii purtau cununi de mărar la serbările lui Sabazios, Dionysos al lor. Pentru că, unui zeu al renașterii și al reînvierii naturii, i se potrivea… mărarul, iarba renașterii, a tinereții perpetue și a înfloririi.

Mărarul – proprietăți terapeutice

Una este aceea de a potoli durerile. Îl foloseau mult medicii și herboriștii babilonieni, sirieni și egipteni. Mărarul apare în celebrul papirus Ebers, tratatul medical egiptean din sec. al XVI-lea î. Hr..

O altă proprietate este aceea de a întări și de a da vigoare. Gladiatorii romani îl mâncau și se ungeau cu ulei de mărar înainte de a intra în luptă, iar învingătorii primeau cununi de mărar.

Cât despre greci, ei beau un vin întărit cu semințe de mărar (anithinos  inos/ανήθινος οίνος)  și se ungeau, în palestre, cu mir din flori de mărar (anithinos  myros/ανήθινος μύρος).

Tămăduitorii Evului Mediu făceau și ei poțiuni cu vin de mărar, poțiuni de dragoste și de alungare a maleficiilor. De altfel, în Evul Mediu se purta mărar în sân sau în pantofi.

Mirii, de pildă, îl aveau în sân când mergeau la altar, ca să-i ocrotească și le dăruiască o căsnicie fericită.

Chiar abatele de la Saint Denis din Paris, Mathieu de Vendôme, spunea, în secolul al XIII-lea, că „mărarul bogat, cu arome amețitoare, alungă spiritele răului”.

Ca toate legumele condimentare, frunzele de mărar au proprietăţi tonic-aperitive şi stomahice. Ele stimulează totodată diureza şi eliminarea gazelor din stomac. Seminţele de mărar sunt puternic carminative. Ele sunt importante şi pentru proprietăţile emenagoge (de reglare a ciclului).

Totodată sunt sedative nervoase, utile în combaterea insomniilor, precum şi antispastice, această proprietate explicând efectele în combaterea sughiţului rebel şi a vomei, îndeosebi la copii.

În fișa de farmacie a mărarului sunt trecute următoarele afecțiuni pe care le poate ameliora și chiar vindeca: inflamațiile căilor urinare, sindromul colonului iritabil, sindromul dispeptic, indigestia, aerofagia, sughițul, nevralgiile de toate felurile, arterioscleroza, cistita sau insomniile.

Mod de întrebuințare

Adăugarea frunzelor la preparate culinare.

Infuzie de seminţe preparată din o linguriţă la cană. Se beau 2-3 căni pe zi.

Decoct sedativ, cu o linguriţă de seminţe fierte într-o cană de lapte; se bea seara, înainte de culcare, pentru combaterea insomniei.

Sfatul bucătarilor

Mărarul se păstrează în frigider câteva  zile sau se poate usca într-un loc uscat, ferit de lumină și ține într-un borcan de sticlă, în dulăpiorul cu mirodenii.

Nu-l congelați ! Îi înghețați… sufletul, cum spune tradiția. Nu-ți pierde proprietățile, dar este mai aromat în stare proaspătă.

Brîndușa Dediu

V-ar mai putea interesa şi:

Lămâia, o minune a naturii

Roşile – calităţi incontestabile asupra sănătăţii

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.