Maramureş – Bisericile din lemn declarate monumente arhitectonice

0
1260

bisericile-din-lemn

Bisericile din Lemn din Maramureş sunt exemple remarcabile de arhitectura ortodoxă foarte bine conservată cu influenţe ortodoxe şi gotice.

Bisericile demonstrează un mare nivel de maturitate artistică şi meşteşugăreasca: sunt înguste, înalte, construite din buşteni având turnuri caracteristice cu unul sau două acoperişuri din şindrila. Pereţii bisericilor sunt în general construiţi din buşteni de stejar aşezaţi orizontal.

franghia rasucita

Frânghia răsucită, sculptată în relief, nu lipseşte de pe lemnul niciuneia dintre bisericile maramureşene. „Funia este o reprezentare a pomului vieții și face legătura între cer și pământ. Motivul solar, acel cerc și rozele și crucea”, spune etnologul Janeta Ciocan. Alături de Bârsana, Budeşti şi Şurdeşti, în patrimoniul mondial au fost incluse, în anul 1999, bisericile de lemn Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei şi Rogoz. Sunt expresii excepţionale ale moştenirii culturale ale acestei minunate arii muntoase din nordul României În total, Maramureşul se laudă cu nu mai puţin de 93 de biserici de lemn, declarate monumente arhitectonice.

Bisericile din Maramureş, natura înconjurătoare, oamenii locurilor sunt conectaţi spiritual şi au păstrat această legătură unică până în ziua de astăzi.

Sursa RomanianMonasteries.org