Mănuşile inteligente care ar putea depista cancerul

0
211

cancerul-la-san-depistat-cu-ajutorul-unei-manusi-sensibileUn material senzorial revoluționar ce ar putea fi încorporat în mânuşile de examinare ale medicilor ca aceștia să poată depista tumorile prin palpaţie și eventual să poată diagnostica cât mai timpuriu cancerul, a fost creat de oamenii de știință niponi şi americani.

Materialul este extrem de subţire şi rezistent la deformare. Deşi senzorii flexibili au fost dezvoltaţi anterior, a fost o provocare inventarea dispozitivelor care pot lua măsuri precise, fiind în acelaşi timp mecanic deformate, cum ar fi cu timpul răsucirea sau mototolirea. Inventatorii au creat nanofibre sensibile la presiune şi anume dintr-o combinaţie de tuburi microscopice fabricate din folii de carbon şi atomi carbon.

Variind de la 300 la 700 de nanometri în diametru, straturi din aceste fibre au fost apoi aranjate la întâmplare şi suprapuse pentru a genera o structură extrem de transparentă, spongioasă. După adăugarea în tranzistori (dispozitive mici prin care trec sau care amplifică semnalele) şi stratificarea lor cu fibrele de polimeri puternici, rezistenţi la căldură, numiţi Polyimide, echipa a testat materialul rezultat într-o serie de situaţii.

În mod impresionant, datorită capacităţii nanofibrelor de a schimba alinierea lor în timpul deformării, tensiunea cauzată de îndoire a fost redusă semnificativ. Acest lucru a însemnat că a menţinut sensibilitatea şi precizia chiar şi atunci când a fost deformată. Ei, de asemenea, au testat şi sensibilitatea pe un sistem cardiac artificial, care a arătat că a fost capabil să detecteze modificările de presiune care ar fi utile în monitorizarea tensiunii arteriale. Deoarece anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul de sân) sunt monitorizate cu ajutorul presiunii uşoare aplicată de mâinile şi degetele medicilor, cercetătorii cred că acest material ar putea deveni un instrument util în diagnosticare. Mai mult decât atât, rezistenţa la distorsiune a materialului ar putea fi utilă şi pentru domeniul electronicii.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here