Mântuirea se lucrează numai pe ruinele egoismului

0
263

mantuireMântuirea este fapta milostivirii lui Dumnezeu, prin care ne scoate din păcat, dacă vrem și ne ostenim și noi. Dacă însă nu vrem, cu sila nu ne mântuiește nimeni. Așa voiește Dumnezeu, ca darul mântuirii Sale să fie totodată și roada cunoștinței, a voinței și a dragostei noastre. Dar Dumnezeu e așa de milostiv, că tot El ne ajută și să vrem și să lucrăm.

Omul care s-a hotărât să iasă din calea păcatelor sau din gâlceava fărădelegilor, se va trezi deodată că i se vor ridica împotrivă trei vrăjmași, unul după altul. Iar vrăjmașii mântuirii sunt aceștia: lumea, trupul și diavolul.

Mântuirea nu se câștigă cu o faptă răzleață, ci presupune și o față socială. Nimeni nu se mântuiește singur pentru că de mântuirea fiecăruia se mai leagă o mulțime de oameni. Darul mântuirii se dobândește chiar ca dar, cu mare luptă. Până la judecata din urmă, mântuirea se poate dobândi oriunde, și pe câmpuri de bătaie; și se poate dobândi și din iad; și se poate pierde oriunde, și în mănăstiri și în ceata Sfinților Apostoli.

Tâlharul, răstignit pentru faptele sale, a sărit de pe cruce în Rai, iar Lucifer ca fulgerul a căzut din Ceruri. Orbul din naștere capătă vederea, vede pe Dumnezeu și vorbește cu El, iar fariseii templului o pierd zicând că-i păcătos și are demon. Cereau semn și umblau să-l omoare pe Lazăr, cel înviat a patra zi din morți. Orbia răutății, stând de-a purura împotriva Adevărului, nu are leac, nu are pedeapsă. Inima înfrântă și smerită însă, Dumnezeu nu o va urgisi. De aceea, înfruntând mândria, a zis că vameșii și păcătoasele vor lua-o înaintea celor care se cred drepți, în Împărăția Cerurilor și că se face bucurie în Ceruri pentru un păcătos care se întoarce.

Mântuirea se lucrează numai pe ruinele egoismului. Această mântuire a noastră nu e numai un dar de la Dumnezeu, ci și o faptă a libertății noastre. Mântuirea este prin Hristos, Care trebuie cunoscut istoric, dogmatic și mistic. Mântuirea este un har al locuirii lui Dumnezeu în om, dar și rezultatul unui efort al libertății și cunoașterii omului. Câștigăm mântuirea sufletului când punem preț pe ea. Prețul pe care l-au pus Iisus și toți sfinții.

Părintele Arsenie Boca – Mare îndrumător de suflete din secolul XX

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here