Mango – Fructul tropical cu aromă de… fericire

0
252

mango

Mango – Fructul tropical cu aromă de… fericire

„Aromele fructelor sunt imagini mirosite” (aforism)

Mango copt, ce deliciu! Nu am întâlnit multe persoane care să-l fi gustat și să nu rămână încântate de acest fruct dulce, cu aromă de fericire. Ce m-a surprins, însă, este faptul că mango se mănâncă și verde, cu sare și chilli sau doar cu sare, și este savuros… Și poate fi utilizat în salate sau în smoothie-uri, având chiar virtuți medicinale. Din când în când îl pun în coșul de cumpărături, copt sau necopt, mă delectez mâncându-l, mă umplu de energie și chef de viață. Pentru că da. mango are aceste calități și multe altele…

Mango – prezentarea fructului

Arborele de mango este înalt, stufos, verde tot timpul anului. Originile sale sunt în Asia, în țări ca India, Filipine și Pakistan fiind considerat sacru. Fructul conține fibre, zaharuri, lipide, acizi organici, pectine, caroten, aminoacizi, amidon, antioxidanți, vitaminele A, C, E, K și complexul B. Pulpa conține și o cantitate considerabilă de săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, sodiu, mangan, zinc. Mango-ul necopt are de două ori mai multă vitamina C decât cel copt.

Citiți și Măceș – Totul despre proprietățile și acțiunile plantei.

Proprietăți și acțiuni

Sărurile de magneziu din fruct diminuează stresul, redau pofta de viață și refac energia. Este indicat în afecțiuni cardiovasculare, stimulează metabolismul și sistemul nervos, mărește pofta de mâncare, scade riscul formării calculilor renali, este indicat în diabet. Consumați fructele înainte de masă, nu după, vă veți simți mai puțin obosiți și apetitul va crește. În Mexic și în zonele tropicale, fructul verde este presărat cu sare și alte condimente și consumat în salate sau ca aperitiv, deoarece menține ficatul sănătos, ajută activitatea biliară și îmbunătățește digestia (este bun în indigestie).

Mango reglează nivelul colesterolului, diminuând valoarea colesterolului nociv, este indicat în curele de detoxifiere, ajută persoanele care vor să scape de surplusul de kilograme, are proprietăți diuretice, laxative, hemostatice, afrodiziace. Vitamina E, prezentă în fruct, menține sănătatea și tinerețea pielii. Consumându-l ocazional sau urmând o cură, ne vom întări plămânii, creierul, stomacul, ne vom tonifia întreg organismul. În uz extern, grăbește vindecarea și cicatrizarea rănilor și ajută pielea inflamată.

Din pulpa de mango se prepară prăjituri, torturi, salate, înghețate, jeleu, gem, iaurt, nectar, smoothie. În bucătăria asiatică, din produsul vegetal uscat se fac condimente. Crud sau copt, acest fruct exotic este un adevărat deliciu, iar calitățile terapeutice îi conferă un plus de valoare.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Plante alimentare ideale pentru post – Rodie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.