Mândru că sunt român: Dan Herford şi folclorul românesc în Olanda

Mandru-ca-sunt-roman---b--Dan-Herford-si-folclorul-romanesc-in-OlandaVa propun un roman care traieste de 30 de ani in Olanda: domnul Profesor de muzica Dan Herford. In cei 30 de ani de zile in Olanda ca muzician si profesor de 27 de ani la o scoala de muzica de langa Amsterdam si Haarlem a conservat si propagat muzica romaneasca cu o perseverenta nemaiintalnita.

Pe langa faptul ca de 27 de ani conduce ansambluri de elevi olandezi in care muzica folclorica romaneasca este predata ca materie muzicala principala (!!) dansul mai preda si Naiul tot de 27 de ani in Olanda formand si profesori olandezi de Nai, dar a mai organizat 5 ani de zile la rand in orasul Hoofddorp Ziua Muzicii Romanesti, ocazie in care cei interesati de muzica folclorica romaneasca vin din toate colturile Olandei pentru a participa la aceasta zi! Ocazie in care se formeaza adhoc o orchestra de dimensiuni de Orchestra Simfonica a 30-35 de instrumentisti.

Pe langa aceasta activitate, Domnul dan Herford mai organizaeaza si in Elvetia de 12 ani de zile la rand cursuri de muzica folclorica Romaneasca in special de Nai. Anul acesta dansul a fost invitat la Zurich sa participe in juriu la primul Festival si Concurs de Nai din Elvetia.

Dorim sa mai mentionam ca Domnul Dan Herford este initiatorul si sponsorul Festivalului International de Nai “L’Esprit de Fanica Luca”, festival pe care dansul l-a organizat din initiativa dansului, organizand acest festival la Bucuresti unde au fost prezenti concurenti naisti din Romania, Republica Moldova, Elvetia, Germania si Japonia!

Aceasta numai pentru a conserva si totodata a ajuta la incurajarea tineretului de a duce mai departe dragostea si respectul atat pentru muzica romaneasca cat si respectul pentru acest instrument Naiul, care face parte din patrimoniul national.

Acesta este un mic portret al Domnului Dan Herford, care inainte de a pleca din Romania era un cunoscut si respectat chitarist si sef de orchestra.

Dansul a absolvit Liceul de muzica la violoncel, dupa care a absolvit Pedagogia muzicala la Iasi, dedicandu-si insa cariera ca ghitarist si sef de orchestra.

Dansul a colaborat cu absolut toti artistii de valoare ai Romaniei din acea perioada: Aurelian Andreescu, Dan Spataru, Gil Dobrica, Cornel Constantiniu, Mirabela Dauer, Stefan Banica Sr., Ion Dichiseanu etc.

A fost Sef de orchestra la “Barul Melody” si “Athenee Palace & Restaurant Pescarus” din Bucuresti, pana in anul 1978, inainte de a pleca definitiv din Romania.

I-a avut ca spectatori si admiratori in aceasta perioada la concertele si localurile unde a cantat pe diferite celebritati ale timpului, care veneau special sa asculte Orchestra “DAN HERFORD” precum: Ilie Nastase, Cornel Vadim impreuna cu Eugen Barbu, Nicusor Ceausescu, Fratii Mizili Mitica si Serghei, Bjon Borg impreuna cu sotia sa Mariana Simionescu, Dana Miculescu fiica lui Angelo Miculescu, Madalin Voicu care cu regularitate canta si el melodii rock impreuna cu orchestra “Dan Herford”, celebrul fotbalist Dobrin, celebrul Avocat F. Teodosiu, tatal celebrului saxofonist Flavius Teodosiu.

Aceasta datorita talentului si carismei pe care le-a avut la acea vreme D-l Dan Herford; ca exemplu, la sfarsitul anilor ’70, in Bucuresti erau 3 orchestre celebre: Orchestra Horia Moculescu, Orchestra Marin Pechea-chromatic si Orchestra Dan Herford, in a carui componenta sau perindat multe personalitati a muzicii pop din Romania: Liviu TUDAN, Gil Dobrica, Liviu Hriscu, tobosar la “Rosu si negru” si “Semnal” a lui Iuliu Merca.

Cules de Alina Magdici

Sursa ziare.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here