Mândria – o patimă vătămătoare

0
297

mandriaMândria este cea mai vătămătoare patimă și este cu atât mai vătămătoare cu cât este mai curată în exterior. Faptul că bătrânii v-au vorbit despre mândrie încă din copilărie înseamnă că Dumnezeu voiește să vă smeriți și este gata să vă dea smerenia dacă o căutați… Mândria este în sentimente, nu în atitudinea exterioară. (I, 88)

Binevoiți mai mult decât orice să vă păziți ca nu cumva să ajungeți pe calea ce duce la mândrie și să vă împotmoliți pe ea. Primul pas pe această cale este autoaprecierea, sentimentul ascuns că eu sunt cineva, nu un nimeni; al doilea pas este îngâmfarea – sentimentul că eu nu numai sunt cineva, dar sunt cineva important și înaintea oamenilor, și înaintea lui Dumnezeu. Dintre acestea două se naște apoi toată grămada de gânduri și sentimente mândre, care sunt cele mai potrivnice lui Dumnezeu. (III, 518)

Cuvintele supărătoare pentru ceilalți provin dintr-o conștiință a boieriei. Conștiința boieriei este mândrie, un lucru foarte neplăcut lui Dumnezeu și cel mai vătămător în viața morală. (VIII; 1228)

„Sfaturi înțelepte” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.