Hramul Mănăstirii Bisericani – Acoperământul Maicii Domnului
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Mănăstirea Bisericani, este o icoană făcătoare de minuni. Este adevărat că minunile ţin de credinţă şi rugăciunea rugătorului, iar nu de mărimea, vechimea ori calitatea icoanei. Sunt însă unele icoane, special alese de Maica Domnului, prin intermediul cărora s-au săvârşit minuni deosebite. O astfel de icoană este şi cea de la Mănăstirea Bisericani.
„Unele icoane sunt vindecătoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducătoare de ploi binecuvântate şi protectoare ale manăstirilor şi familiilor credincioase. Fără îndoială, toate icoanele sunt făcătoare de minuni şi ajutătoare credincioşilor. Dar unele poartă o harismă specială, pe care o simte numai cel ce se roagă mult şi cu lacrimi în fata sfintelor icoane” (Arhimandritul Ioanichie Bălan).
Mănăstirea Bisericani este o mănăstire ortodoxă situată în satul Scăricica, comună Alexandru cel Bun – Viişoara, în judeţul Neamţ, la o distanţă de numai 12 kilometri vest de oraşul Piatra Neamţ, pe şoseaua Piatra Neamţ – Bicaz.
Vatră monahală de la Bisericani, înălţată la o altitudine de 650 de metri, îşi întinde rădăcinile isihaste până spre secolul al XV-lea, când un grup de schimnici au ales locul pentru a se nevoi. Se crede că aici a funcţionat o sihăstrie a Mănăstirii Bistriţa.
Mănăstirea din sihăstria Bisericanilor a fost ctitorita, după cum spune tradiţia, de Sfântul Ştefan cel Mare.
Lucru cert este însă faptul că, între anii 1517-1527, fiul acestuia, Stefanita Vodă, a ridicat biserica din piatră, reconstruită de urmaşul sau la tron, Petru Rareş. Între anii 1626-1631, biserica este înconjurată de ziduri groase cu turnuri de apărare. Biserica actuală datează din anul 1786, ea fiind ridicată pe locul celei vechi de domnitorul fanariot Constantin Moruzi.
Icoana Maicii Domnului de la Bisericani este legată de o întâmplare din viaţa Sfântului Iosif de la Bisericani.
Cuviosul Iosif de la Bisericani a vieţuit, vreme de câţiva ani, într-o peşteră din apropierea actualei mănăstiri. Înmulţindu-se ucenicii, în apropierea peşterii sale, Cuviosul Iosif a înălţat o biserică din lemn, apoi a organizat rânduiala slujbei neîntrerupte, împărţind călugării în trei cete, fiecare ceata slujind câte trei ore, după modelul tipiconal din Mănăstirea Studion, din Constantinopol.
Vremurile erau însă tulburi, iar biserica schitului a fost incendiată de către tătari.
Războaiele Sfântului Ştefan cel Mare şi Sfânt cu păgânii i-au determinat pe călugări să părăsească sihăstria de la Bisericani, pentru a se retrage în Sfântul Munte Athos, Grecia. Astfel, în luna iulie a anului 1449, coborând ei pe Valea Rea, la mică distanţă de peşteră, dintr-un stejar, izbucni o vedenie de fulger.
În faţa ochilor li se înfăţişează Sfântă Fecioară Maria: „Unde plecaţi, părinţilor?” Cuviosul Iosif răspunde: „La Sfântul Munte, în Grădina Maicii Domnului.” Maica Domnului le-a răspuns, zicând: „Nu plecaţi, căci şi aceasta este Grădina Mea.” Scena celor patru călugări, cu vedenia Maicii Domnului în stejar, este zugrăvită în iconostasul Maicii Domnului din biserică voievodală, în anul 1517.
Călugării au găsit apoi, în scorbura stejarului, o icoană a Maicii Domnului, păstrată până astăzi.
Pe acel loc ei au înălţat o bisericuţă din lemn, iar după câţiva ani, prin ajutorul voievodului Ştefan cel Mare şi al urmaşului său, Stefanita Vodă, a fost zidită Mănăstirea de piatră de la Bisericani. Icoana Maicii Domnului, găsită în scorbură, s-a făcut renumită prin puterea ei de a alunga duhurile necurate abătute asupra oamenilor. Icoana Maicii Domnului de la Bisericani are şi darul de a curma suferinţele celor care suferă de boli ale plămânilor.
Cu binecuvântarea P.F.Daniel, în anul 1998, pe locul cu pricina s-a construit un paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, el cuprinzând şi trunchiul stejarului cu icoana. Paraclisul a fost sfinţit în dată de 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la minunata întâmplare.
Cuvioşii Iosif şi Chiriac de la Bisericani au fost canonizaţi pe 3 octombrie 2008, ei fiind pomeniţi pe 1 octombrie, când este prăznuit şi „Acoperământului Maicii Domnului”.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
V-ar putea interesa şi aceste articole