Mâhnirile pe care ni le pricinuiesc oamenii

0
127
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Mâhnirile pe care ni le pricinuiesc oamenii– Părinte, atunci când cineva rabdă pentru Dumnezeu mâhnirile și nedreptățile pe care i le pricinuiesc oamenii, această răbdare îl curăță de patimi?

– Dacă îl curăță întrebi? Nu numai că îl curăță, ci îl face să și strălucească. Există ceva mai presus decât aceasta? În felul acesta își poate plăti păcatele. Vedeți, pe un criminal îl bat, îl închid în închisoare, își face acolo micul său canon și, dacă se pocăiește cu sinceritate, se izbăvește de închisoarea cea veșnică. Oare este mic lucru să-și plătească prin această suferință o socoteală veșnică?

Mâhnirile trebuie suportate cu bucurie, spune Părintele Paisie Aghioritul.

Mâhnirile pe care ni le pricinuiesc oamenii sunt mai dulci decât siropurile ce ni le oferă cei care ne iubesc. În Fericiri Hristos nu spune: ”Fericiți veți fi când vă vor lăuda”, ci: ”Fericiți veți fi când vă vor ocărî” și mai ales când vă vor minți din pricina Mea. Atunci când ocărârea nu este pe dreptate, cel ocărât adună răsplată. Iar dacă este pe dreptate, atunci acela își plătește păcatele. De aceea, nu numai că trebuie să-l răbdăm fără murmur pe cel care ne ispitește, ci să simțim și recunoștință, pentru că ni se dă prilejul să ne nevoim în smerenie, dragoste și răbdare.

Desigur, clevetitorii lucrează împreună cu aghiuță. Vântul puternic de obicei rupe și dezrădăcinează numai copacii sensibili care nu au rădăcini adânci; ce pe cei care au rădăcini adânci îi ajută să-și adâncească rădăcinile și mai mult.

Noi trebuie să ne rugăm pentru toți cei care ne vorbesc de rău.

Să cerem de la Dumnezeu să le dea pocăință, luminare și sănătate; să nu lăsăm înlăuntrul nostru nici măcar o urmă de ură față de ei. Să învățăm și să păstrăm numai experiența dobândită din ispită; să aruncăm toate otrăvurile și să ne amintim mereu de cuvintele Sfântului Efrem Sirul:

Dacă ți se va întâmpla să fii clevetit, iar după aceasta se va dovedi curăția conștiinței tale, nu te semeți, ci slujește cu smerenie Domnului Care te-a slobozit de clevetirea oamenilor, ca să nu pătimești cădere de mirare.

 ”Cuvinte duhovnicești – Viața de Familie”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here