Magneziul… știați că?

0
990

magneziuMagneziu – Mineral – Al optulea element ca pondere în scoarța terestră. Se găsește în depozite mari în minereuri cum sunt dolomita și magnezita.

Până în 1755, „magnesia” era confundată cu calcarul; apoi Joseph Black  a fost primul care, în 1755, a recunoscut magneziul ca element. Acesta nu a fost izolat decât în 1808 de către sir Humphry Davy.

A fost preparat pentru prima oară într-o formă coerentă în 1831 de către Antoine Bussy, iar unii istorici cred că ar trebui ca meritul să-i fie recunoscut mai mult lui Bussy decât lui Davy, pe considerentul că Davy a observat doar că oxidul de magneziu era oxidul unui metal nou recunoscut.

Davy însuși nu s-ar fi supărat să fie astfel desconsiderat.

El a renunțat la slujba sa prestigioasă de la Royal Institution pe motivul, care pare fals, că ar fi bolnav, a ținut o conferință de rămas-bun, s-a căsătorit cu o văduvă bogată, a luat rangul de cavaler și a făcut turul continentului timp de doi ani cu noua sa soție și cu asistentul lui, Michael Faraday.

Davy însușii spunea că descoperirea cea mai mare pe care a făcut-o era chiar Michael Faraday.

Magneziul este al optulea element ca pondere în scoarța terestră, dar în natură nu se găsește pur, necombinat. Se găsește în depozite mari în minereuri cum sunt dolomita și magnezita. Magneziul poate fi preparat industrial prin electroliza clorurii de magneziu topite, obținută din saramură și apă de mare.

Magneziu –  element esențial atât în viața animalelor, cât și a plantelor

De exemplu, în structura clorofilei ionul central este de magneziu.

Magneziul e folosit la rachete de semnalizare, artificii, bombe incendiare și în artă fotografică.

E un metal foarte ușor, cu o treime mai ușor decât aluminiul, și aliaje ale magneziului sunt folosite în medicină.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Pentru mai multe descoperiri științifice accesați rubrica Știință.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.