O copie de la 1300 a Magna Carta, descoperită în arhivele consiliului din Kent

0
195

Magna CartaO copie din 1300 a documentului Magna Carta Libertatum a fost descoperită în arhivele consiliului din ținutul Kent, în orașul Sandwich. Copia ar putea valora peste 10 milioane de lire sterline, informează BBC.

Această copie a fost găsită cu doar câteva luni înaintea manifestărilor ce vor fi organizate pentru marcarea a 800 de ani de la semnarea în 1215 a celebrului document; acesta sta ca fundament al parlamentarismului britanic.

Cu toate că o treime din document lipsește, experții apreciază că valoarea acestei copii de la 1. 300 a Magna Carta Libertatum ar fi de 10 milioane de lire sterline, potrivit BBC. Instituitia amintește că până în prezent se știe de existența a 24 de copii ale documentului. Conform experților, versiunea de la 1300 ar fi o variantă modificată a Magna Carta Libertatum din timpul lui Edward I.

Magna Charta Libertatum (Marea Cartă a Libertăților) este un document emis în Anglia în 1215. Dcumentul a aparut în timpul domniei regelui Ioan Fără de Țară. Prin această cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii, relatează Agerpres.

De altfel, recent, patru versiuni ale Magna Carta Libertatum au fost expuse în parlamentul britanic. Două provin din colecția British Library și câte una din Salisbury Cathedral, respectiv Lincoln Cathedral.

Magna2

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here