Măcriș – Excelent detoxifiant de primăvară

0
511

măcriș

Măcriș – Excelent detoxifiant de primăvară. Prezentarea plantei și proprietăți. Preparate din măcriș.

Pâinii măsură, iar banilor socoteală (proverb rusesc)

Începem să fim din ce în ce mai conștienți că putem face din alimentele din meniul zilnic adevărate medicamente și acest lucru este minunat. Mai puține grăsimi, mai multă verdeață în mâncare, mai puțin zahăr, mai multe glucide din fructe și un procent optim de proteine sunt elemente ce ne ajută să ne menținem sănătoși. Ce mâncăm și cât mâncăm ne influențează pozitiv sau negativ și acest fapt trebuie înțeles clar. Niciodată nu te vei simți bine după o masă în exces, atât din punct de vedere al resurselor energetice, cât și al greutății.

„O clipă pe buze, o viață pe șolduri” este o zicală care ar trebui să preocupe nu numai femeile. Copii, femei, bărbați putem deveni cu toții victimele acestei lipse de măsură. Știu că părerea generală este că nu numai alimentația te poate ucide, ci orice altceva și este adevărat. Dar, aici este vorba și de felul în care ne ducem zilele, de confort, de vigoare, de stare de spirit. Natura ne oferă din belșug mijloace să ne îmbunătățim acest trai și să fim plini de forță vitală.

Planta de astăzi vine odată cu primăvara și este bună atât ca atare, în salate, cât și pentru acrirea ciorbelor. Măcrișul, despre el este vorba, are și alte calități, de exemplu scoate petele de cerneală de pe haine sau curăță metalele pătate, în special vasele de aluminiu. Vă propun să aflăm mai multe informații în cele ce urmează.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Măcriș – Prezentarea plantei și denumiri populare

Măcrișul (Rumex acetosa) este o plantă ierboasă, cu rădăcină pivotantă și înălțimi între 40 cm și 1 m. Are tulpină dreaptă, ramificată, pe care cresc frunze alungite, groase, de 60 cm, dispuse în rozetă la bază. Frunzele superioare au o tentă roșiatică. Face flori mici, aglomerate în vârf, de culoare roșie. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile și frunzele cu pețiol (partea aeriană înflorită). Popular, în funcție de regiune, măcrișul se numește: dragavei, ștevie, măcriș de munte, macrici, iarbă de măcriș, măcriș mare, corlogeni, acriș, mocriș, burbunacă.

Citiți și SCHINEL – Plantă medicinală calmantă și detoxifiantă.

Substanțe componente (și atenționări)

Rădăcina de măcriș conține substanțe fenolice. Frunzele au vitamine (A, B1, B2, C, K, PP), proteine, tanin, zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic), flavone, fosfați, săruri minerale (fier, fosfor, magneziu, siliciu, sulf). Măcrișul conține oxalat de potasiu. În cantități mari, măcrișul este toxic și chiar letal din cauza oxalaților, care provoacă hipocalcemie sau leziuni renale și scad timpul de coagulare a sângelui. Produsul crud este contraindicat celor cu suferințe gastrice și hepatice, persoanelor cu afecțiuni pulmonare, artrită sau reumatism. Consumați-l opărit pentru a diminua efectul nociv al acidului oxalic asupra organismului.

Proprietăți și acțiuni specifice

Preparatele din măcriș au proprietăți aperitive, digestive, diuretice, depurative, laxative, revitalizante, antiscorbutice, răcoritoare, tonice, detoxifiante, antibiotice, astringente. Putem folosi măcrișul pentru cel puțin 15 scopuri:

  1. stimularea apetitului
  2. stimularea și facilitarea digestiei
  3. eliminarea toxinelor
  4. combaterea scorbutului
  5. tratarea ulcerațiilor
  6. abcese
  7. toxiinfecții alimentare
  8. îmbunătățirea activității glandelor endocrine (în special tiroida)
  9. greață
  10. febră
  11. hemoroizi
  12. meteorism abdominal
  13. alergii cu urticarie
  14. acnee
  15. anemie

Studii recente au arătat și alte calități ale măcrișului, de exemplu, cele de întărire a vaselor sanguine și de prevenire a bolilor cardiovasculare. Măcrișul reglează nivelul colesterolului, întărește imunitatea și luptă împotriva infecțiilor. Prin conținutul bogat de iod, este indicat celor care suferă de gușă tiroidiană. Este folosit pentru ameliorarea manifestărilor inestetice ale psoriazisului. Conține fier și acid folic, recomandate în tratarea anemiei. Decoctul este utilizat în furunculoză. Extern, se pun comprese cu decoct din măcriș în caz de herpes, acnee, abcese, ulcere, furuncule. Folosiți cataplasme cu frunze proaspete în locurile afectate de înțepăturile de urzici.

Preparate terapeutice din măcriș
Infuzie din măcriș

Puneți o linguriță de măcriș uscat și mărunțit la 200 ml de apă fierbinte. Infuzați acoperit pentru 10 minute și consumați 2 căni pe zi.

Decoct din măcriș

Se pun la fiert 25 g de rădăcină, tăiată rondele, în 1 litru de apă. Puneți măcrișul când apa începe să clocotească și fierbeți timp de 10 minute. Cantitatea se bea de-a lungul unei zile.

Cunoscut din timpuri imemoriale, apărut spontan în flora din Africa și Asia, măcrișul este consumat la noi în mod similar șteviei și spanacului. El intră în compoziția ciorbelor, supelor, salatelor cu cartofi, meniurilor cu carne, plăcintelor, smoothie-urilor. Pentru un refresh de primăvară îl puteți încerca.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Brusture – Planta cu rol detoxifiant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.