Măceșul și beneficiile lui asupra organismului

0
2849

Măceșe – Ce beneficii aduc organismului?

Denumiri populare: călcădărin, ciucuri de mărăcina, cocoşder, glogheje, laba mâţei, mărăcina, mărăcinele cioarei, mărăcinele coţofenei, măsies, răsură, rug de măceț, rug sălbatic, rugul vacii, rujă, scoabe, scochin, scoruş nemţesc, sipică, măieş, trandafir, trandafir de câmp, trandafir sălbatec, tufă de rug, zgarghiu.măceșe

Măceșe – Tradiția populară

Coaja de măceș se folosea în amestec cu coajă de perj, sovârf şi cimbrişor, la vopsit în roşu.

Ceaiul din măceşe uscate se lua contra tusei, răguşelii şi năduşelii.

Contra năduşelii, unii amestecau măceșele cu dumbrovnic, mentă pisată şi flori de păducel, le fierbeau la un loc şi zeama lor se lua dimineaţa pe nemâncate. Se dădea copiilor când aveau colici. În unele zone fructele se dădeau copiilor fierte în apă, în durerile de pântece.

În Sălciua (munţii Apuseni), măceșele uscate se amestecau cu tulpini florifere de zmeur, pentru ceai de durere de inimă. In munţii Apuseni la Măguri se fierbeau cu sânziene şi se luau contra diareei.

La Clopotiva, smocurile de măceșe se plămădeau în apă, ca leac pentru oprirea udului. La dureri de rinichi se lua ceai din frunze şi fructe.

Se mai lua pentru crize la ficat, oprirea hemoragiilor uterine, bătături, dureri de urechi. Lemnul se tăia mărunt, se punea să fiarbă bine în apă, iar după ce s-a fiert, se toarnă într-o covăţică în care îşi băgau picioarele cei care aveau bătături.măceșe

Compoziție chimică

vitaminele: A, B1, B2, E, P, PP, K, acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitină, pectină, taninuri,  ulei gras volatil, lecitine, săruri minerale de calciu, fier, magneziu, etc.

Măceșe – Acțiune farmacologică

Se folosesc fructele în special dar şi florile şi frunzele.

Este: vitaminizant de excepţie, astringent din cauza taninului, la fel antidiareic, colagog, coleretic, antilitiazic, antiinflamator intestinal. Elimină toxinele din corp, reface capilarele. Scade permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare. Ajută la funcţionarea glandelor endocrine. Stimulează activitatea biliară, vermicid, dilată arterele. Reface circulaţia până la nivelul creierului.

Datorită conţinutului ridicat în vitamina C şi acid dehidroascorbic, fructele au acțiune importantă în procesele de oxido-reducere şi respiratorii celulare. Datorită flavonoidelor scad permeabilitatea şi fragilitatea capilarelor normalizând circulaţia sangvină. Mai au şi acțiune diuretică.

Se poate folosi în următoarele afecțiuni: afecțiuni hepatice, afecțiuni vasculare mai ales capilare; alergie, anemie, arsuri, astenie, ascarizi, avitaminoze, boli renale; cardiopatie ischemică, cistită, constipaţie, diaree; eczeme, enterocolite, erizipel, febră, fragilitate capilară, hipermenoree, inflamaţiile căilor urinare, lipsa poftei de mâncare; litiază urică şi biliară, micoză bucală, migrenă; normalizarea circulaţiei sangvine, oxiuri, plăgi, răni, rezistenţă la frig scăzută; rino-sinuzite, ulceraţiile pielii inclusiv cel varicos, viermi intestinali.măceșe

Preparare:

– Se va face pulbere fără sâmburi din măceșe uscate cu râşniţa de cafea. Se va lua un vârf de cuţit care se va ţine sub limbă câteva minute, după care se va înghiţii cu puţină apă.

– Macerat de măceșe – 2 linguriţe de fructe se vor ţine în apă(250 ml) de seara până dimineaţa. Se strecoară apoi se va pune miere. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.

– Decoct din 2 linguriţe de fructe de măceșe mărunţite la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 10 minute, după care se va strecura. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.

Marmeladă din fructe. Se poate consuma cât de multă fără să producă nici un fenomen neplăcut. Bine, fără excese prea mari.

– Vin din fructe zdrobite: un kg. de măceșe peste care se va pune 1,5 Kg de zahăr, puţină drojdie şi 5 litri de apă. Se va lăsa la fermentare. Se poate adăuga la această cantitate şi 2 lămâi cu coajă cu tot tăiate felii. În timpul fermentării ar fi foarte bine să se pună un furtun de fermentare într-un vas cu apă pentru a nu intra aerul în balonul în care se face vinul.

După circa 20 de zile nu mai fermentează. Se va vedea dacă în borcan nu se mai formează bule de fermentaţie. Se va trage de pe drojdie şi se pune în sticle cu dop. Se poate lua câte 50 ml de trei ori pe zi în toate afecţiunile de mai sus. Pentru a fi mai eficient se va putea folosi şi păducelul în combinaţie.

Sursa: ”Plante medicinale utilizate în tratamente naturiste”.

Citiți și alte articole despre remedii naturale la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.