Ce boală a mamei dublează riscul de a naşte copii autişti

0
189

Lupus. Ce boală a mamei dublează riscul de a naşte copii autişti…

Oamenii de ştiinţă au identificat un nou factor de risc pentru apariţia tulburărilor de spectru autist. Este vorba despre o afecţiune autoimună a gravidei, numită lupus epitematos sistemic (LEŞ).

imagesAstfel, copiii cu mame diagnosticate cu lupus au o probabilitate de două ori mai mare de a avea autism. Această ipoteză a fost prezentată recent la Colegiul American de Reumatologie desfăşurat la San Diego, anunţă ScienceDaily.

Boala inflamatorie cronică, lupusul afectează pielea, articulaţiile, rinichii, plămânii, sistemul nervos şi/sau alte organe interne.

Cele mai frecvente simptome sunt erupţiile cutanate şi artrita, însoţite de oboseală şi febră, boala survenind în special la femei.

În cadrul cercetării derulate pe o perioadă de nouă ani, au fost comparate datele medicale ale celor 719 copii ai unor femei cu lupus (509) cu datele celor 8.493 de micuţi incluşi în program ai căror mămici (5.824) nu aveau această afecţiune.

În primul grup au fost identificaţi mai mulţi copii cu tulburări din spectrul autist în comparaţie cu cei din al doilea grup (1,4% vs. 0,6%, respectiv).

În plus, copiii cu mame bolnave de lupus ar putea fi diagnosticaţi mai devreme cu autism, în jurul vârstei de 3 ani şi 8 luni, în comparaţie cu ceilalţi, la care diagnosticul se pune la pe la 5 ani şi 7 luni.

Specialiştii le recomandă femeilor cu lupus care îşi doresc copii să îşi planifice sarcina în perioada de remisie a bolii şi să discute cu medicul curant despre siguranţa tratamentului în graviditate.

Sursa: ziare.com

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.