Ziua mondială de luptă împotriva leprei: boala poate fi prevenită, tratată și vindecată

0
258
Lepra poate fi prevenitaZiua mondială de luptă împotriva leprei se marchează anual, în întreaga lume, în ultima duminică a lunii ianuarie, anul acesta la 25 ianuarie. Ea a fost inițiată în 1954 de către filantropul și scriitorul francez, Raoul Follereau. Ea a fost percepută ca o modalitate de a crește gradul de cunoaștere, la nivel mondial, al acestei boli mortale, dar și pentru a atrage atenția asupra faptului că boala poate fi prevenită, tratată și vindecată.

Lepra este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de omenire.

Lepra este o boală care face aproximativ 2 000 de victime în fiecare zi în lume (sau 600 000 pe an). Follereau a fost promotorul unei serii de inițiative menite să înfrângă această boală, precum și fenomenul de marginalizare a celor infestați. A ținut peste 1 200 de conferințe în diferite țări ale lumii; a strâns fonduri; a fondat, în Franța, Institutul Național pentru Tratamentul Leprei. A murit la Paris, la 6 decembrie 1977.

Medicul norvegian Henrik Gerhard Armauer Hansen (1841-1912) a spulberat convingerea că lepra ar fi ereditară. El a demonstrat cauza bacteriană a bolii.

În această zi, organizații guvernamentale și organizații non-guvernamentale (ONG-uri) organizează evenimente de informare publică. Sunt prezentate măsurile ce trebuie aplicate pentru a preveni răspândirea bolii. Medicii și alți specialiști din domeniul medical participă la evenimentele publice; acestia prezinta simptomele specifice după care poate fi recunoscută această boală.

Diverse instituții organizează, de asemenea, mitinguri și maratoane pentru a strânge fonduri ce vor fi folosite în cercetarea și furnizarea de tratament și reabilitare a celor care suferă de această boală. În plus, seminarii și ateliere de lucru sunt organizate în întreaga lume. Sunt abordate problemele cu care se confruntă pacienții. Se dezbat modalități de a reduce stigmatizarea socială față de cei care se confruntă cu lepra.

Marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva leprei coincide cu omagierea celui care a fost Mahatma Gandhi (1869-1948).

Acesta, în timpul vieții sale, a depus eforturi pentru a îmbunătății condițiile de viață a persoanelor afectate de lepră.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut eforturi mari pentru eradicarea leprei. În 1981, OMS a declarat război total leprei, cerând medicilor să-i trateze pe cei infestați prin așa-numitul tratament “multidrug”, adică prin administrarea, în paralel, a mai multor medicamente. La vremea când OMS a luat aceste măsuri, statisticile erau alarmante, în Anglia fiind înregistrați 122 de bolnavi, în Franța 1 800, în Italia 517, în Olanda 600, iar în Statele Unite ale Americii peste două sute.

Proiectul OMS a dat rezultate neașteptate și, în decurs de 20 de ani, numărul îmbolnăvirilor a scăzut simțitor. În Europa, conform datelorOMS, îmbolnăvirile leprozice au fost eradicate.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here