În lupta cu praful din casă, punem la bătaie toate armele din dotare: aspiratorul, perii, cârpe sau lavete, soluții de curățare.
Lucrăm pe rând în fiecare cameră. Incepem cu baia, bucătăria, spațiile de depozitare și terminând cu dormitoarele și camera de zi.
Începem prin a strânge covoarele și mochetele. Le batem bine de praf afară și le lăsăm câteva ore la aerisit. Le putem curăța cu o perie înmuiată într-o soluție specială pentru a îndepărta eventualele pete și pentru a înviora culorile.
În lipsa soluțiilor de curățare specifice, se poate prepara o soluție de amoniac. (o linguriță de amoniac la un litru de apă).
Ca să înlătur praful din canapelele și saltelele care nu pot fi scoase afară, le acopăr cu un cearșaf (pe care nu-l mai folosesc) curat și ușor umezit și le bat ușor.
Pânza e neapărat albă, să nu se imprime culorile ei pe tapițeria canapelelor.
După ce sunt astfel desprăfuite, urmează perierea lor cu o soluție specială pentru curățarea tapițeriei.
Apoi, șterg de praf partea înaltă a mobilelor, plafonul și pereții, cu o perie cu coadă îmbrăcată într-o bucată de material moale din bumbac, pe care trebuie să aveți grijă să o scuturați cât mai des.
Apoi putem curăța pereții acoperiți cu tapet lavabil. începând de la partea umbrită spre fereastră și, în toate cazurile, de sus în jos. Apoi, ne putem ocupa de uși, ferestre, tablouri și alte obiecte mai mici.
Caloriferele le ștergem cu o cârpă umedă; aspir partea din spatele lor, unde se depune foarte mult praf datorită curenților de aer care se formează.
La final, se poate face un ultim tur de orizont, pentru a savura victoria în lupta cu praful.
Curățarea plantelor are secretele ei
Ori de câte ori facem curățenie în casă, este bine să nu uităm de înlăturarea prafului de pe frunzele plantelor ornamentale.
Pe cele cu frunze mici, precum palmieri, ficuși benjamina sau mușcate, le putem stropi în cadă cu dușul. Apa trebuie sa fie la temperatura obișnuită, după ce. In prealabil, am învelit ghiveciul în folie de plastic pentru a nu disloca pământul.
La colocazie, croton, ficus obișnuit (elastica), pentru că frunzele sunt mari, le șterg individual cu o soluție specială cumpărată din florărie sau cu o cârpă umedă.
Întreținerea florilor presupune executarea unor operații de curățare zilnic. Pot fi anumite intervale de timp, iar curățenia generală se impune la începutul primăverii sau toamnei.
Durează 2-3 zile, și este indicat ca întreaga familie să pună umărul la acest proces.
Practic – idei pentru casă, grădină și apartament, nr.10/2008
Jurnal Spiritual