Ce credeau vechile civilizații despre Luna Plină

Luna Plină cu toate ale ei...

0
1553
allevents.in - Luna Plină
allevents.in – Luna Plină

Luna Plină cu toate ale ei…

Luna Plină -De multe ori noi observăm că în timpul Lunii Pline, avem stări deosebite față de celelalte zile ale lunii. De exemplu suntem  nervoși, se întâmplă mai multe accidente, animalele de companie se rănesc mai ușor. Mulți oameni se îmbolnăvesc de boli nervoase sau  au insomnii, deci avem diferite stări care ne dau de furcă. Oare se bazează totul pe superstiții? Căci știm că sunt multe superstiții care vorbesc despre nopțile cu Lună Plină și totuși calendarul se bazează pe fazele Lunii. Si de asemenea folclorul românesc include atât în cântece, cât și în picturile naive, tema Lunii Pline și a urmărilor ei asupra vieții cotidiene. Luna este un astru misterios, iar poeții au scris despre ea sub imperiul celor mai puternice și pline emoții. Poeziile sunt patronate de luna de pe cer,  simbolul  eternilor îndrăgostiți și a celor ce visează în nopțile  feerice.

Luna Plină și mareea

Luna Plină -Corpul uman este alcătuit din aproximativ 75% apă, unii oameni consideră că un anumit tip de maree se poate produce şi în corpul uman.  Luna şi Soarele se combină pentru a forma mareele din oceanele Pământului. Mareea este un fenomen care se produce la scală largă. Acestea se produc din cauza diferenţelor efectelor gravitaţiei asupra unui anumit obiect (precum Pământul).

Efectul gravitaţiei se diminuează o dată cu distanţa, însă nu dispare. Cercetătorii au calculat că ,,o mamă care îşi ţine copilul (în braţe) exercită de 12 ori mai multă forţă asupra lui decât Luna, din cauza proximităţii spaţiale”.

În Antichitate,sumerienii considerau că Luna este un zeu şi îi aduceau ofrande.

Babilonienii credeau că Luna are suflet şi că se plimbă pe cer.

La egipteni,Luna era zeiţa fertilităţii.

În mitologia greacă,mai multe zeităţi feminine,printre care  Selene şi Artemis,au fost asociate cu frumuseţea lunii.

În Grecia antică,Luna plină era considerată momentul perfect pentru organizarea nunţilor.

Ştiai că…

Paștele este calculat în funcţie de fazele Lunii? Sărbătoarea cade întotdeauna în prima duminică care urmează primei Luni Pline,după echinocţiul de primăvară de pe 20 martie.

…din cauza Lunii Pline,astronomii observă greu alte corpuri cereşti? Mai mult,chiar şi vizibilitatea Lunii poate fi îngreunată în această fază deoarece,astrul fiind luminat din faţă,relieful său se distinge mai greu. Astronomii folosesc filtre speciale pentru telescoape,care măresc contrastul şi atenuează strălucirea Lunii.

…Luna Plină poate avea loc şi de două ori în aceeaşi lună? Acest lucru se întâmplă foarte rar şi cauzează schimbări bruşte de temperatură.

…mayaşii se ascundeau atunci când era eclipsă de lună? Ei credeau că fenomenul straniu anunţa sfârşitul lumii.

 Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.