Cine ştie răspunde – De ce este cerul albastru?

0
924

Lumina SoareluiLumina Soarelui – Câte culori are? – De ce este spațiul întunecat? – De ce se formează curcubeul?

Lumina Soarelui? – Câte culori are?

Lumina Soarelui pare albă dar, în realitate, ea este compusă din şapte culori, aceleaşi care formează curcubeul. Atunci când intră în atmosferă, razele Soarelui se descompun şi difuzează în diferite direcţii. Unele culori sunt reţinute, reflexele altora ajung la ochii noştri, iar altele sunt vizibile doar din unele unghiuri. Cerul ne pare albastru pentru că el reflectă doar această culoare: deci, la ochii noştri ajunge doar culoarea albastră. În zorii zilei şi la apus, cerul ne apare roşu pentru că lumina, care vine de la Soarele aflat sub linia orizontului, este difuzată de atmosferă în mod diferit, iar la ochii noştri ajung doar razele acestei culori.

Lumina Soarelui

De ce spațiul este întunecat?

Când lumina Soarelui pătrunde printr-o crăpătură, într-o cameră întunecată, vedem cum în razele de lumină joacă multe particule de praf: este praful atmosferic. Datorită acestor particule se răspândeşte lumina. Fără atmosferă şi, deci, fără praf, lumina nu se propagă. Iată de ce imaginile din spațiu ne arată planetele scufundate în întuneric.

Lumina SoareluiDe ce se formează curcubeul?

Chiar şi fenomenul curcubeului depinde de difuzarea luminii. După o furtună, când în aer rămân în suspensie multe picături minuscule de apă, lumina Soarelui le traversează şi se descompune în cele şapte culori, formând pe cer un arc colorat. Culorile curcubeului apar întotdeauna în această ordine: roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Mai multe informații despre descoperiri științifice găsiți la rubrica Știință.

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here