Destinații de vacanță – Weekend de vis în Londra, Marea Britanie | GALERIE FOTO

0
768
LondraCea mai electrizantă capitală din Europa adună anual 75 milioane de vizitatori. Datorită atracţiei fascinante dintre generaţii, a culturii (marea majoritate a muzeelor sunt aici gratuite), a capacităţii specific britanice de a inventa mereu ceva nou.

Nu că englezilor nu le-ar fi pe plac tradiţia, după cum confirmă dragostea supuşilor pentru Coroană, puburile şi neîntrecutul schimb al gărzii la Buckingham Palace (se desfăşoară la două zile, între orele 10-11, dacă permite timpul); însă puţine oraşe din lume se bucură de aceeaşi energie creatoare precum această metropolă multirasială şi multietnică unde toată lumea, mai devreme sau mai târziu, se duce măcar pentru a petrece un weekend.

Desigur, este imposibil să vizitezi Londra într-un weekend, însă sunt cartiere care, mai mult ca altele, reprezintă cele două suflete ale capitalei.

Primul e Westminster, inima oraşului, unde se concentrează monumentele istorice, de la abaţia omonimă la Houses of Parliament. 

În nord, cele două patrulatere -Soho şi Covent Garden – alături de Piccadilly Circus (un nucleu de firme cu statuia de secol XVIII a Milei Creştine în centru) sunt sinonime cu divertismentul: aici există teatre, istoricul magazin de ceaiuri Twinings din 1717 (Ştrand nr. 216, www.twinings.com), celebra piaţă Covent Garden cu teatrul Royal Opera House (orar variabil, vizite ghidate aproape oră de oră, www.royaloperahouse.org), Central Market Building de secol XIX plin de restaurante, magazine, spaţii pentru spectacolele improvizate de artişti, în afara magazinelor chinezeşti şi a celor mai extravagante buticuri alături de firme de peep show.

Diferită este atmosfera din East End, cartierul de la est de Covent Garden, unde englezii trăiesc umăr la umăr cu comunităţile orientale, plin de case victoriene şi de fabrici transformate în spaţii de întâlnire în jurul miticei Brick Lane: cum este Old Truman Brevery, cu magazine, restaurante şi galerii de artă ce au luat locul tarabelor şi lăzilor de bere (Brick Lane nr. 91, www.trumanbrewery.com).

unnamed

În schimb, Southbank, la sud de fluviul Tamisa, este regatul modernismului.

Aici s-au ridicat Millennium Bridge, podul pietonal proiectat în 2000 pentru a face legătura între City, unde se află Bursa, bănci, birouri şi celebrul zgârie-nori Swiss Re Tower (numit şi 30 St Mary Axe, de 180 de metri înălţime, realizat de Sir Norman Foster şi de Ken Shuttleworth) cu renovata galerie de artă Tate Modern.

Mai sunt aici London Eye, celebra roată panoramică, Shakespeare’s Globe pentru reprezentaţii teatrale (vezi „Nightlife”), catedrala anglicană Southwark, ridicată în forme gotice începând din anul no6 (London Bridge, orar 8-18, http://cathedral, southwark.angiican.org), City Hali, globul din sticlă şi oţel al lui Norman Foster care, din 2002, găzduieşte primăria (The Queen’s Walk, orar luni-joi 8.30-18, vineri până la 17.30, www.london.gov.uk/ city-hall), şi Borough Market pentru o plăcută pauză de masă cu specialităţi culinare, chiar alături de Vinopolis (Bank End nr. 7, orar variabil, www.vinopolis.co.uk) -muzeul de vinuri cu vizite ghidate, degustări şi vânzare.

Cum vă deplasaţi

Autobuzul şi metroul sunt cele mai bune mijloace de deplasare în oraş. Se poate opta pentru bilete de o zi sau pentru abonamente cum este Oyster Card (www.tfl.gov.uk). Pentru a nu sta la coadă, se poate achiziţiona un London Pass, care include şi intrare gratuită la multe monumente (www. londonpass. corn).

Croazierele

xtower_bridge_wallpaper_2.jpg.pagespeed.ic.wzQHn0i_bu

Pentru a descoperi Londra dintr-o perspectivă diferită, London Canal Cruises organizează croaziere private pe Regent’s Canal, cu prânz servit la bord. Nu o fi Veneţia, dar casele victoriene care se oglindesc în apă au farmecul lor (Salisbury Road nr. 63, www.londoncanalcruises.com).

Ca alternativă, vaporaşele de la London Waterbus Company au un calendar de croaziere care parcurg cam acelaşi traseu, pe vechile căi pe apă ale Brownings Pool, Little Venice şi Regents Canal (Camden Lock Place nr. 158, www.londonwaterbus.com).

Parcuri şi ferme

Un sfert din suprafaţa Londrei e acoperit de parcuri, cărora li se alătură mai multe ferme orăşeneşti (city farm) care cresc cai, viţei, capre şi animale exotice cum arfi păuni şi alpaca.

În St.James’s Park

Este unul dintre cei mai vechi plămâni verzi ai oraşului, vă puteţi întinde pe iarbă o pătură pentru un picnic romantic cu familia, cu vedere spre Buckingham Palace.

Regent’s Park

Este proiectat la planşetă de arhitectul John Nash, este preferat de iubitorii de flori: din 1811 deţine o grădină de trandafiri care se mândreşte astăzi cu 30. 000 de exemplare din 400 de varietăţi diferite.

Creenwich Park

Este o instituţie: cel mai vechi parc regal (1433), care în trecut a fost rezervaţia de vânătoare a monarhilor, oferă astăzi privelişti spre Tamisa şi Old Royal Observatory, pe unde trece meridianul zero ce determină fusurile orare ale planetei (orar 10-17, www.nmm.ac.uk).

Kensington Cardens

Aminteşte printr-o statuie de povestea lui Peter Pan, cu Serpentine Callery unde se desfăşoară regulat expoziţii de artă contemporană (orar 10-18, www.serpentinegallery.org).

Hyde Park este cel mai cunoscut.

Această oază urbană imensă (142 de hectare), celebră în toată lumea pentru Speaker’s Corner, colţul unde încă din 1872 oricine se poate improviza orator şi-şi poate spune părerea, oferă multe posibilităţi. Aici, londonezii se plimbă cu barca pe lac, călăresc, fac jogging, pedalează ori se opresc la Princess Diana Memorial Fountain, fântâna dedicată prinţesei Lady Diana (orar variabil, www.royalparks.org.uk).

Kew Cardens pentru o excursie în afara Londrei, la 40 de minute cu metroul.

Este una dintre cele mai mari şi mai sugestive grădini botanice de pe planetă (www.kew.org). Găzduieşte o celebră seră tropicală şi toate habitatele naturale de pe glob (de descoperit însoţiţi de ghizi experţi în botanică).

De văzut

poza 3

BUCKINGHAM PALACE, REŞEDINŢA OFICIALĂ A REGINEI

BUCKINGHAM PALACE

Reşedinţa oficială a reginei Elisabeta II se vizitează iarna şi vara, însă nu toate cele 775 de încăperi. Nu rataţi colecţiile din Queen’s Gallery (expuse prin rotaţie) şi Muzeul Trăsurilor şi al Maşinilor folosite la încoronări, căsătorii, vizite de stat; vara se deschid uşile State Rooms (încăperile de stat cu tablouri de Rubens, Rembrandt, Canaletto şi cu porţelanuri de Sèvres) şi grădinile. Info: Creen Park, Victoria, orar variabil, www. royalcollection. org.uk

TURNUL LONDREI (TOWER OF LONDON)

Dorit de William Cuceritorul ca fort militar, a fost remaniat şi amplificat de următorii suverani până în secolul XVII. Găzduieşte bijuteriile Coroanei, cu inele şi coroane bătute cu pietre scumpe, păzite de un corp de poliţie specializat -asa-numitii Beefeater -, care în ocazii speciale îmbracă specifica uniformă roşie. Există aici şi închisoarea, capela St. John, o bijuterie de arhitectură religioasă de la 1078, şi White Tower, cea mai veche parte a complexului. Datorită numărului mare de turişti, vă recomandăm vizita în prima jumătate a dimineţii. Info: Tower HUI, orar variabil, www.hrp.org.uk

London-wallpaper-30

LONDON EYE

Cea mai mare roată panoramică din lume a fost realizată pentru a sărbători intrarea în noul mileniu, înălţimea maximă de 135 de metri oferă o privelişte nemaipomenită până la 40 de kilometri distanţă, iar în cele 32 de capsule de sticlă care o compun intră în medie 3,5 milioane de persoane anual. Info: South Bank, orar variabil, www.londoneye.com

TOWER BRIDGE

Simbol al Londrei secolului XIX, care şi astăzi se ridică pentru a permite trecerea navelor, găzduieşte în interior o expoziţie despre istoria şi funcţionarea monumentului. De pe pasarela ce leagă cele două turnuri priveliştea este excepţională. Info: Tower Bridge Road, orar 9.30-18, vara până la 18.30, www.towerbridge.org.uk

london_bridge_river_hdr_13694_2560x1440
ST. PAUL’S CATHEDRAL (CATEDRALA SF. PAVEL)

Biserica având cea mai mare cupolă din lume după Sf. Petru de la Vatican a fost terminată în 1710 şi e dedicată patronului oraşului. Operele cele mai importante sunt cupola înaltă de 111,3 metri, ansamblul interior în cruce latină, cea mai mare criptă din Europa, corul cu strane din lemn cu întârsii. Info: St. Paul’s Station (gara), orar luni-sâmbâtă 8.30-16, www.stpauls.co.uk

HOUSES OF PARLIAMENT

Unul dintre multele monumente din oraş pe care UNESCO le-a declarat Patrimoniu Mondial. Palatul original de secol XI a fost distrus de un incendiu în secolul XIX şi a fost reconstruit în stil gotic renascentist, în interior găzduieşte Westminster Hall, singura aripă încă în picioare din palatul original (salonul e lung de 72,5 metri şi larg de 20,5), House of Commons reconstruită după bombardamentele din cel de al Doilea Război Mondial, House of Lords cu tronul reginei.

Din complex face parte şi Clock Tower, cea mai cunoscută clopotniţă din lume: celebrul Big Ben, numit astfel în onoarea clopotului de 13,5 tone. Info: se vizitează doar sâmbăta, numai vara în alte zile, cu orar variabil, www.parliament.uk

WESTMINSTER ABBEY

In această abaţie, capodoperă a goticului religios britanic, s-au desfăşurat şi se desfăşoară cele mai solemne ceremonii monarhice. Fondată în secolul X, are un interior cu trei nave care culminează în Sanctuary, prezbiteriul unde au loc încoronările, în biserică se păstrează multe morminte regale, de la cele ale tinerilor principi la Henric VII, până la Feretory cu relicve de sfinţi. De pe partea dreaptă a claustrului se ajunge în Chapter House, o sală cu fresce de secol XII şi bolţi sugestive. Info: Dean’s Yard nr. 20, orar variabil, închisă vizitelor în timpul slujbelor, www. westminster-abbey.org.

TRAFALGAR SQUARE

Cea mai cunoscută piaţă din Londra, restructurată de mai multe ori după inaugurarea din secolul XIX, are în centru statuia lui Horatio Nelson, ridicată după victoria amiralului la Trafalgar în 1805. Alături sunt tunurile de bronz, leii de la 1867 pe care se caţără toată lumea pentru o fotografie, fântânile din 1939.

Spre piaţă au faţadele biserica St. Martin-in-the-Fields din 1726, cu osemintele filosofului Bacon în criptă şi cu concerte de muzică clasică şi de jazz (orar variabil, http: //www.2stmartin-in-the-fields.org), şi un muzeu de excepţie, aşa cum este National Gallery, ce oferă o incursiune în istoria artei europene din secolul XII până la începutul secolului XX. Chiar dacă vizita poate dura o zi întreagă, este bine organizată pe săli. Cine se grăbeşte se poate limita la cele mai importante 30 de opere, de la Les Grandes Baigneuses de Cézanne la Autoportretul lui Rembrandt, de la Fecioara între stânci de Leonardo da Vinci la Portretul lui Carol I pe cal de Van Dick (orar 10-18, vineri până la 21, www. nationalgallery, org. uk).

poza 8MAREA FÂNTÂNĂ DIN TRAFALGAR SQUARE ŞI NATIONAL GALLERY (STÂNGA)
VICTORIA AND ALBERT MUSEUM

Acest edificiu este templul artei şi al designului. E sediu de expoziţii temporare şi permanente, cu colecţii de ceramică, modă, obiecte de artă islamică, mobilier, ţesături, fotografii, grafică, cărţi, pictură şi grafică, inclusiv celebrele cartoane şi tapiseriile lui Rafaël pentru Capela Sixtină. Info: Cromwell Road, orar 10-17.45, vineri până la 22, www.vam.ac.uk

poza 7

O SALĂ DIN VICTORIA AND ALBERT MUSEUM

TATE MODERN

Sunt extraordinare operele expuse (este cea mai mare colecţie de artă modernă din lume), iar locaţia sugestivă e fosta centrală electrică Bankside, pe care arhitecţii Herzog & De Meuron au transformat-o într-un edificiu cu spaţii ample şi ferestre imense. Găzduieşte expoziţii temporare alături de mari opere ale artiştilor secolului XX, de la Pollock la Modigliani, Klee, Kandinsky, Picasso, Warhol… Urcaţi şi la cafeneaua restaurant de la ultimul etaj, cu vedere spre Tamisa. Info: Bankside, orar 10-18, vineri-sâmbătă până la 22, www.tate.org.uk/modern

TATE BRITAIN

Soră cu Tate Modern, galeria a fost inaugurată în 1897 şi e dedicată capodoperelor artei engleze începând cu secolul XVI: lucrări de William Blake, John Constable, William Turner (ca Furtună de zăpadă din 1812)… Info: Millbank, orar 10-18, până la 22 în prima vineri a lunii, www.tate.org.uk/britain

BRITISH MUSEUM

Alt muzeu de neratat, a fost fondat în 1753, iar în 2000 s-a îmbogăţit cu Great Court, intrare proiectată de Norman Foster. Găzduieşte şapte milioane de obiecte, inclusiv exponate arheologice extraordinare cum sunt frontoanele Parthenonului din Atena (a doua jumătate a secolului V î.Hr.) şi Piatra de la Rosetta (196 î.Hr.). Cine se grăbeşte poate alege turul de o oră recomandat de muzeu: în afara celor două opere menţionate deţine şi mumia lui Katebet (circa 1300-1280 î.Hr.) şi celebrul tezaur Oxus cu 170 de obiecte de secol V-IV Î.Hr. Info: Creat Russel Street, orar 10-17.30, joi-vineri până la 20.30, www.britishmuseum.org

poza 6

GREAT COURT, SUGESTIVA INTRARE ÎN BRITISH MUSEUM

Londra olimpică

Pentru olimpiada din 2012 capitala britanică a realizat o serie de construcţii noi în zona de est a oraşului, care merită menţionate. Cea mai curioasă este Norul, turnul transparent de 120 de metri pe care îi puteţi urca pe jos sau cu bicicleta, din care ies bule de plastic ce ţin de fundal unor proiecţii şi jocuri de lumină (www.raisethecloud.org).

Apoi sunt Parcul Olimpic cu Centrul Acvatic, pentru întrecerile de înot, proiectat de arhicunoscutul arhitect Zaha Hadid, arena de volei şi baschet care, după olimpiadă, a fost demontată (şi parţial reasamblatâ în alte zone ale oraşului), Eton Manor, noul palat al tenisului apt să găzduiască și 500 de persoane, futuristul stadion olimpic cu 80.000 de locuri, velodromul.

Toate opere realizate în timp record, maximum trei ani, care, odată terminată Olimpiada, au îmbogăţit patrimoniul sportiv şi arhitectural al oraşului. Info: www.london2012.com

Unde dormiţi

Town Hali Hotel & Apartments (design şi apartamente). Deschis în 2010, e mult mai mult decât un hotel: în afara camerelor oferă şi apartamente de design cu diferite suprafeţe, pentru a vă simţi ca acasă. Mai mult, vă puteţi deconecta la spa, la piscină şi la sala de sport care vă pune la dispoziţie un instructor personal. Info: Patriot Square nr. 8, tel. 20 78710460, www.designhotels.com/townhall, www.townhallhotel.com

The May Fair (lux). Când a fost inaugurat, în anii 1920, a devenit imediat un simbol al hotelurilor de lux. Acum a fost restaurat cu apartamente diferite unele de altele şi o spa urbană minunată pentru relaxare. Info: Stratton Street, tel. 20 76297777, www.themayfairhotel.co.uk

The Main House (bed & breakfast). Fiecare apartament ocupă câte un palier al acesei clădiri victoriene elegante în Notting Hill. Camere în stil contemporan cu piese de mobilier vechi, tv, wi-fi: o alternativă bună de hotel. Info: Cohille Road nr. 6, tel. 20 72219691, www.themainhouse.co.uk

The Coach House (bed & breakfast). Mic dejun de zile mari şi camere nu lipsite de şarm (într-o clădire separată), şi mansardate, pentru acest b&b departe de zgomotul (şi de preţurile) din centru. Info: Tunley Road nr. 2, tel. 20 87721939, www.coachhouse.chslondon.com

Unde mâncaţi

Gordon Ramsay (top). Trei stele Michelin şi o droaie de premii pentru cel care, probabil, este cel mai bun restaurant din oraş. Doar 45 de locuri de masă, aşa că este obligatoriu să faceţi rezervare. Info: Royal Hospital Road nr. 68, tel. 20 73524441, www.gordonramsay.com

The Eagle (pub). E precursorul gastropuburilor, echivalent cu bistrourile pariziene: mobilat cu mobilier de târg, a fost primul care a propus o bucătărie mai căutată faţă de cea tradiţională de pub. Info: Farringdon Road nr. 759, tel. 20 78371353

Café Spice Namasté (indian). Londra se mândreşte cu cea mai bună bucătărie indiană după cea din ţara-mamă. Aici se comandă mâncărurile tradiţionale, de la friptură de miel cu mirodenii la tandoori, servită în zeci de feluri. Info: Prescot Street nr. 16, tel. 2074889242, www.cafespice.co.uk

Shopping

Cumpărăturile la Londra încep întotdeauna la Harrods, celebrul magazin universal (department store) cu mari firme internaţionale, un raion de gastronomie, care singur merită drumul, iar la etajul cinci, spa pentru machiaj şi masaje între o cumpărătură şi alta (Brompton Road nr. 87-135, www.harrods.com).

Nu pierdeţi nici Selfridges, unul dintre cele mai cunoscute magazine din oraş, care se mândreşte cu cel mai mare raion de pantofi de damă din lume, The Shoe Callery: 6 saloane şi 11 buticuri, 750 de mărci, 5 000 de modele, peste 100 000 de perechi de pantofi (Oxford Street nr. 400, www.selfridges.com).

Tot în linie tradiţională, Oxfort Street şi New Bond Street sunt străzile clasice pentru cumpărături, în timp ce Paul Smith, guru al modei made in Britain, îşi are magazinul de modă de damă în Brook Street (în oraş există alte 11, www.paulsmith.co.uk).

Însă Londra e capitala târgurilor: cele mai cunoscute sunt Camden pentru îmbrăcăminte, cu Camden Lock Market pe malul canalului, care în fiecare săptămână atrage nenumăraţi vizitatori (Camden Town, zilnic între orele 10-18, www.camdenlock.net)

Creenwich Market, pe malurile Tamisei, târg clasic de vechituri unde propunerile variază în funcţie de zilele săptămânii (Greenwich, 10-17.30, www.greenwichmarket.net).

Istoricul Portobello în Portobello Road (zilnic cu excepţia duminicii, însă ziua de vârf e sâmbăta, orar variabil, www.portobelloroad.co.uk şi www.portobellovillage.com).

poza 11CUNOSCUTUL TÂRG DE VECHITURI DIN PORTOBELLO

Pentru iubitorii de gastronomie adresa justă e Borough Market (Southwark Street nr. 8, joi 11-17, vineri 12-18, sâmbătă 8-17, www.boroughmarket.org.uk), cu produse proaspete din toată lumea, pe care se bat până şi gestionarii de restaurante. Frumoasă locaţia, sub cupolele de gară, optime propunerile street food de consumat la faţa locului, inclusiv creaţiile de la Artisan du Chocolat (www.artisanduchdcolat.com): un butic pentru degustători rafinaţi, unde ciocolata se gustă „fresh made”, proaspăt făcută.

Pentru a fi în pas cu moda trebuie să aruncaţi o privire şi în charity shops, unde banii câştigaţi din vânzări susţin cauze umanitare. Există multe, de la cele ale Crucii Roşii (www.redcross.org.uk), la magazinele Marie Curie (http://apps.mariecurie.org.uk/shopfinder).

Nightlife

Shakespeare’s Globe. Teatrul este în ADN-ul londonezilor, însă pentru iubitorii de Shakespeare adresa corectă este aceasta. Redeschis în 1997, este copia fidelă a originalului
(distrus într-un incendiu) unde juca trupa de teatru a celebrului Will. Info: New Globe Walk nr. 21, www.shakespeares-globe.org

Champagne Bar. La peronul 5 din gara St. Pancras, lângă Eurostarul de Paris, a fost inaugurat un Champagne Bar lung de 90 de metri, cu cele mai bune mărci de vinuri spumante. Deschis zilnic până la 23, e la modă şi pentru cei care nu trebuie să ia trenul. Info: The Rendezvous, www. stpancras.com

Albert & Pearl. Fun bar la modă în Islington: cocteiluri foarte bune, meniu de bar, muzică live şi performanţe de DJ, intrare liberă; în weekend se bea până la ora 3 dimineaţa. Info: Upper Street nr. 181, www.albertandpearl.com

Pentru toate celelalte informaţii: Biroul National Britanic de Turism 118-119 – ORIZONT

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.