Hanul lui Manuc și legenda lui Manuc Bei

Hanul lui Manuc  din București  și Manuc Bei

0
726
Hanul lui Manuc -Centrul Vechi
Hanul lui Manuc -Centrul Vechi
Hanul lui Manuc
Hanul lui Manuc
Hanul lui Manuc terasa de la stradă
Hanul lui Manuc terasa de la stradă

Hanul lui Manuc  din București  și Manuc Bei

Hanul lui Manuc -Trecând prin Centrul Vechi, într-un colț apropiat de cea mai veche biserică din București, biserica Sfântul Anton- Curtea Veche, se află Hanul lui Manuc. Hanul, cunoscut în București ca o emblemă istorică a unor timpuri de mult apuse, este și astăzi un punct de reper al Bucureștiului.   Personajul Manuc Bei care a construit acest han, a fost o legendă a timpurilor sale. Se spune că familia lui Manuc era originară din apropierea muntelui Ararat, din satul Karpi. Tatal lui Martiros Mirzaian, s-a casatorit cu fiica unui negustor bogat și apoi s-a stabilit la Ruse. Aici, s-a dedicat comertului si a devenit un mare negustor.

Viața lui Manuc Bei și ascensiunea sa în societate

Manuc se căsătorește la o vârstă fragedă cu Mariam, cu care are șase copii. După ce a rămas văduv, s- a căsătorit cu fiica unui negustor înstărit, cu care îl va avea pe Manuc, care se naște în 1769. Iar după moartea tatălui său, este nevoit să preia conducerea afacerilor.

Faima lui Manuc începe în Imperiul Otoman, acolo unde folosindu-se de bogăția și influența sa, îl sfătuiește pe Guvernatorul Tinutului Moldovei, Tersenicli-Oglu si Mustafa Pasa Bairactar, în pozitiile lor importante din Imperiu.

Manuc este declarat prinț de către Sultan

Manuc primeste titlurile de dragoman si consilier, iar in 1808 este numit de catre sultan, Bei al Moldovei. Marele vizir, Mustafa-Pasa îi scrie lui Manuc, numindu-l “amabilul meu print” si ii comunică numirea și titulatura sa – “Dragomanul Manuc cu credinta indeplineste sarcinile slujbei. Incuviintez sarguinta aratata in treburi si multumesc pentru justificarea parerii mele frumoase ce am despre el. Ca rasplata pentru devotamentul sau ii harazesc titlul de print [bei] al Moldovei…”

Manuc prințul ajunge la București

Manuc călătorește la Constantinopol și devine foarte cunoscut, dar în același an cade în dizgrația sultanului și fuge la Adrianopol, apoi la Ruse. Ajunge apoi printr-un concurs de împrejurări în Țara Românească, la București. Aici intră în serviciul rușilor, și le oferă informații valoroase despre armata turcă. Astfel Manuc Bei devine mijlocitorul păcii și personajul cheie care trebuie să facă pace între turci și ruși.

Hanul lui Manuc și Tratatul de Pace dintre ruși și turci

În 1812 se semnează Tratatul de pace, moment în care Hanul lui Manuc devine faimos datorită personajului care a mijlocit pacea, anume Manuc. Negocierile de pace se țin chiar în Hanul lui Manuc. Tratatul se semneaza la 16 mai 1812  si pune capăt razboiului ruso-turc, astfel decretându-se suveranitatea asupra teritoriilor disputate de cele doua puteri. Tratatul de Pace a fost semnat deopotrivă  de ruși și de turci.

Manuc moare la 48 de ani și este înmormântat lângă Biserica Armenească din Chișinău.

Restaurant inedit la un subsol din Centrul Vechi
Restaurant inedit la un subsol din Centrul Vechi
Biserica Sfântul Antonie- Curtea Veche, la doi pași de Hanul lui Manuc
Biserica Sfântul Antonie- Curtea Veche, la doi pași de Hanul lui Manuc

Trecând prin fața Hanului lui Manuc, nu bănuiești istoria care l-a consacrat, decât dacă nu ești un personaj avizat în domeniu. Totuși aici se perindă zilnic mulțime de turiști străini, care își iau prânzul la Hanul lui Manuc și savurează atmosfera arhaică și pestriță a acestei locații. Fie că vrei să te rogi la doi pași, la Biserica Curtea Veche, ori vrei să savurezi o cafea la terasa Hanului lui Manuc, ești bine venit. Nu uita de suveniruri și de pozele pe care le poți face în această atmosferă colorată și unică din București.

La Hanul lui Manuc meniurile sunt cu specific românesc. Aici intri într-o buclă de istorie și trăiești momente de plăceri culinare, ce sunt savurate de iubitorii de mâncare românească. Aici trăiești la maxim trecutul și prezentul acestui edificiu, având ca punct de reper buna dispoziție specifică Bucureștiului de acum și de altă dată.

Ionela Moldovanu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.