Locuri sacre – Complexul funerar al lui Shi Huangdi, China

0
829

harta China 3„De îndată ce a început domnia primului împărat al imperiului Qin, a început şi munca la acest mausoleu de pe muntele Li…mai mult de 1oo ooo de oameni au fost recrutaţi să lucreze aici”.

ISTORICUL SIMA QIAN (145 – 90 Î.HR.)

În umbra muntelui Li, lângă Xian, în nordul Chinei centrale, se află un tumul funerar uriaş, asemeni unui deal, care conţine probabil unul dintre cele mai fabuloase tezaure rămase încă nedescoperite. Această colină artificială, veche de mai bine de 2000 de ani, acoperă mormântul uneia dintre marile personalităţi ale istoriei Chinei: Shi Huangdi, primul împărat al Chinei unite.

Un om, bântuit în decursul întregii sale vieţi de frica dc moarte, Shi Huangdi, a poruncit să-i fie construit mormântul imediat ce a devenit rege al statului Qin, în 247 î.Hr., la frageda vârstă de 13 ani. Sub îndrumarea sa, o jumătate de milion de lucrători trebuiau să construiască cel mai magnific mausoleu din China. Doar în timp vom putea şti dacă acest scop a fost atins. Pentru moment mormântul rămâne nedezgropat, sub colina acoperită de vegetaţie.

Din gropile funerare care se află în jurul său au ieşit însă la lumină descoperiri extraordinare. În 1974, în ceea ce astăzi se numeşte Groapa 1, aflată la o milă spre est de colină, ţăranii care săpau o fântână, au descoperit din întâmplare o armată de 6000 de soldaţi de teracotă, toţi depăşind mărimea naturală. Aşezaţi în formaţiune de luptă şi purtând odinioară arme adevărate, ei păziseră mormântul împăratului timp de mai bine de douăzeci de secole. Feţele lor, fiecare diferită de cealaltă, poartă pecetea unor individualităţi reale.

Măreţia acestei armate de lut a stârnit interesul istoricilor pentru mormânt, în ciuda faptului că este posibil ca acesta să fi fost jefuit în trecut. Interesul este sporit de o descriere a interiorului mormântului de către un cronicar din vremea dinastiei Han, Sima Qian, de acum 2000 de ani.China 2

O alee modestă, având de o parte şi de alta culturi de cereale, conduce către ceea ce ar putea fi cel mai bogat mormânt din China. Tumulii, unde încă nu s-au făcut săpături, acoperit de o livadă de caişi, ascunde mormântul primului împărat al Chinei unite, Shi Huangdi, care a murit cu mai bine de 2000 de ani în urmă.

Războinici ieşiţi parcă din trecutul înceţoşat al Chinei, se ridică din nou dintr-o groapă descoperită în 1974 lângă mormântul împăratului. Aceşti soldaţi de teracotă care trebuiau să păzească mormântul lui Shi Huangdi, au fiecare în parte trăsături individualizate ale feţei. In imagine, un conducător de car este însoţit de ofiţerii săi. Eşarfele de la gât atenuau duritatea armurilor.

China 4Ţinând în mâini suliţe, infanteriştii Qin, conduşi de un ofiţer într-o elegantă uniformă, însoţesc un car tras de patru cai, într-o reconstituire a unei scene din Groapa I.

După Qian, sute de mii de lucrători au muncit la construirea mormântului şi nu a fost scutită nici o cheltuială. Pictorii au înfăţişat cerurile sclipitoare pe tavan, iar jos a fost creată o hartă tridimensională a domeniului imperial, cu machete ale palatelor, turnurilor şi ale altor clădiri. Acestea erau aşezate într-un peisaj brăzdat de râuri argintii de mercur-folosit şi pentru a reprezenta oceanul – cu un mecanism ingenios care făcea mercurul să se mişte continuu între malurile miniaturale.

China 1Pentru a reţine potenţialii jefuitori de morminte au fost instalate arbalete cu declanşare automată în cazul pătrunderii unor intruşi. Pentru a întări securitatea mormântului, nefericiţii artişti au fost închişi în el o dată cu terminarea lucrărilor, aceeaşi soartă au avut şi concubinele împăratului. În cele din urmă, mausoleul a fost acoperit cu tufişuri şi copaci pentru a arăta ca un deal.

Acest tumul era un loc de veci potrivit pentru unul dintre cei mai crunţi, energici şi influenţi conducători din istoria chineză. Născut în 258 î.Hr., Shi Huangdi, numit pe atunci Zheng, a devenit rege al statului Qin într-o vreme când pe teritoriul Chinei existau o multitudine de state feudale. Qin a devenit însă cel mai puternic dintre ele datorită militarismului brutal şi a stilului de viaţă disciplinat, bazat pe principiile legalismului. Acesta era un curent de gândire al vremii, care punea accentul pe virtuţile unui regim autocratic, cu legi stricte şi pedepse severe. Până în 221 î.Hr., „după cum viermele de mătase devorează frunzele”, sub conducerea lui Zheng, Qin câştigase o victorie după alta în faţa duşmanilor săi.

Apoi, devenit Shi Huangdi, primul împărat al Chinei unite, Zheng a început remodelarea regatului după propria concepţie. Sfătuit de un mare consilier, Li Si, el a creat o administraţie centrală puternică, a abolit sistemul feudal al ţării şi a obligat familiile nobile să se mute în capitala sa, Xianyang, astăzi parte din Xian. El a standardizat măsurile pentru greutate şi lungime, moneda şi chiar lăţimea de la osiile căruţelor. În nord, el a unit şi a întărit fortificaţiile defensive locale, reconstruind ş mărind Marele Zid, destinat să-i reţină pe nomazii barbari în afara graniţelor ţării.

Deşi spirit pragmatic şi hotărât, Shi Huangdi era în acelaşi timp şi superstiţios; avea la curtea sa 300 de astrologi care scrutau cerul. Frica de moarte îl stăpânea neîncetat – nu iară motiv – căci avuseseră loc trei atentate la viaţa lui. În căutarea elixirului nemuririi el a finanţat o expediţie pe o insulă legendară din largul coastelor de est ale Chinei, despre care se spunea că este locuită de nemuritori ce deţineau băutura magică. Expediţia însă nu s-a mai întors.

În 210 î.Hr., în lipsa unei băuturi magice, împăratul a murit de boală în timpul unui turneu prin provinciile din est. Pentru a facilita ascensiunea pe tron a celui de-al doilea fiu al împăratului – personalitate mai ştearsă – consilierul Li Si împreună cu Zhao Gao, şeful eunucilor, au ascuns la început moartea stăpânului lor. Ei au reuşit să ducă trupul înapoi în capitală şi ca să mascheze mirosul cărnii în descompunere, au aranjat ca litiera împăratului să fie urmată de un car cu peşte putrezit.

Deşi planul a reuşit, moartea lui Shi Huangdi a însemnat în fapt sfârşitul dinastiei Qin. Aceasta a mai rezistat 4 ani în care au avut loc răscoale, dar s-a prăbuşit definitiv în 206 şi a fost înlocuită cu dinastia Han.
Mormântul lui Shi Huangdi a rămas ascuns timp de peste două milenii. Începând din 1974 săpături la Groapa 1 şi la alte două din apropiere au dat la iveală în afară de mii de soldaţi de lut şi care, arcuri cu săgeţi, lănci, săbii, unelte de fier, cai de bronz şi căpestre din piele sau bronz. Soldaţii au fost lucraţi din lut procurat din zonă, iar trunchiurile lor goale pe dinăuntru sunt aşezate pe picioare din material masiv. Capetele şi braţele erau lucrate separat şi apoi ataşate la corp.

Când priveşti această armată de războinici fantomă, realizezi ce resurse vaste avea la dispoziţie armata în timpul dinastiei Qin, gradul de disciplină al soldaţilor şi mai ales cât de departe putea ajunge un om în dorinţa de a-şi asigura locul în lumea de dincolo. Nu întâmplător soldaţii sunt aşezaţi cu faţa spre vest, unde se aflau majoritatea duşmanilor pământeni ai împăratului.

Astăzi, la mai bine de 2000 de ani de la moartea comandantului lor, soldaţii de teracotă au purtat în întreaga lume faima Tigrului dinastiei Qin, o compensaţie poate, acordată unui om care a crezut că dinastia sa va dura „10 mii de generaţii” pentru ca de fapt să dureze doar 15 ani. Dacă numele său va rămâne nemuritor, acest fapt nu va fi datorat vreunui elixir, ci lopeţii şi arheologiei.

Cu mâini în care pe vremuri ţineau arme adevărate, soldaţii de lut sunt aliniaţi în Groapa I, astăzi adăpostită de un hangar. „ Groapa ” este alcătuită din 11 coridoare paralele, fiecare având 210 metri lungime.

Locuri sacre, Atlas, James Harpur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here