Cea mai mare locuință pre-Cucuteni, datând din 5200-5100 I.Hr., ar putea fi deschisă publicului

0
136
locuință pre-Cucuteni
Cea mai mare locuință pre-Cucuteni
Cea mai mare locuinţă din prima fază a perioadei pre-Cucuteni, descoperită anul trecut în localitatea suceveană Baia, ar urma să fie protejată, astfel încât să poată fi vizitată. Potrivit Mediafax, în zonă vor fi făcute și alte cercetări geomagnetice pentru identificarea întregii aşezări.

Arheologul Emil Ursu a declarat că în acest an s-a reuşit descoperirea întregii locuinţe. Această are o suprafață de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mai mare găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, datând din perioada 5200-5100 Î. Hr. . El a precizat că locuinţele mai mari au apărut o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

Această descoperire urmează să fie prezentată cu prilejul împlinirii, în acest an, a 130 de ani de săpătură arheologică în perimetrul Cucuteni. Expertul a precizat că au fost trimise deja probe pentru analize C14.

Directorul Muzeului Bucovinei a menţionat că în muzeu vor fi prezentate grafic locuinţa şi obiectele găsite.

Unul dintre cercetătorii care contribuie la acest şantier arheologic este Stanislav Ţerna, de la Şcoala Arheologică Superioară din Chişinău. El a spus că a stabilit ca în primăvara anului viitor o echipă din Germania, de la Universitate din Kiel, să facă în zonă cercetări geomagnetice care vor putea arăta conturul locuinţelor aflate sub pământ, înainte de a se face săpătura.

“Practic vom putea vedea structura aşezării, vom putea elabora o strategie ca să continuăm cercetările”, a spus Ţerna.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a mai anunţat că în următorii doi ani urmează să fie elaborată o enciclopedie a complexului pre Cucuteni-Cucuteni-Tripolie, sub coordonarea celor trei state unde se găsesc vestigii ale acestei civilizaţii – România, Republica Moldova şi Ucraina.

El a spus că acesta ar fi cel mai mare proiect de gen din Europa, cu un număr de 2. 500 de pagini de format A4 în limba engleză, costurile fiind estimate la 150. 000 de euro. La această enciclopedie urmează să participe, pe lângă specialişti din România, Ucraina şi Republica Moldova, şi specialişti din Germania, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Locuinţa descoperită de către arheologii suceveni în comuna Baia se păstrează bine.

In afară de ceramică şi vase au fost găsite şi foarte multe unelte, piese unicat. Vorbim de un pandantiv de piatră, dar şi o vatră păstrată în integralitatea ei, precum şi foarte multe râşniţe. Acest lucru înseamnă că partea de prelucrare a grânelor era importantă. Pe şantierul de la Baia a fost prezentă şi o echipă de la Cambridge. Din aceasta a făcut parte profesorul Martin Kenneth Jones. El este unul dintre principalii specialişti mondiali în arheologie biomoleculară a cerealelor. Kenneth Jones studiază modul în care se făcea, în acea perioadă, schimbul de cereale între Europa şi Asia, în special China.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here