Rolul alimentaţiei în litiaza biliară asimptomatică

0
257
litiaza biliaraCrizele extrem de dureroase provocate de prezenţa pietrelor la fiere, aşa cum este cunoscută litiaza biliară, sunt extrem de greu de suportat. Litiaza biliară asimptomatică poate fi ameliorată prin regim alimentar.

Litiaza biliară este de cele mai multe ori asimptomatică (70 – 80% din cazuri). Afecţiunea devine boală propriu-zisă în prezenţa durerilor şi a complicaţiilor. Pentru cei asimptomatici extrem de important este regimul alimentar, tocmai pentru a evita declanşarea simpto-melor.

Litiaza biliară simptomatică trebuie tratată, de cele mai multe ori chirurgical. Femeile sunt mai predispuse la această afecţiune decât bărbaţii, dar după ce depăşesc 60 de ani ajung la paritate cu aceştia. Printre factorii de risc se numără: vârsta, greutatea, diabetul zaharat, sedentarismul, fumatul, nivelul scăzut al colesterolului, sarcinile multiple (în cazul femeilor).

Tipuri de calculi biliari

Literatura de specialitate descrie două mari categorii de calculi biliari: de colesterol (85% din cazuri) şi pigmentari (15% din cazuri). La rândul lor, calculii pigmentari sunt de două tipuri: bruni (maro) şi negri .

Cum se formează?

Procesul rezultă din dezechilibrul dintre mecanismele complexe de sinteză şi de stocare a colesterolului. Calculii de colesterol se produc atunci când se asociază o acumulare crescută de colesterol sau de bilirubină în bilă, de aceea este importantă alimentaţia. Astfel, are loc un dezechilibru între sinteza şi secreţia de colesterol şi scăderea sărurilor biliare care au rolul de menţinere a solubilităţii. Iniţial se formează cristale. Acestea ulterior, duc la formarea pietrelor. In cazul calculilor maro, procesul este influenţat de un eveniment infecţios petrecut la nivelul tractului biliar. In cazul celor negri, de un exces de bilirubină rezultat în urma hemolizei, cirozei sau pancreatitei acute.

Hrana, decisivă în prevenţie şi tratament

Pornind de la modalitatea de formare a calculilor, există soluţii care să ducă la diminuarea riscului de formare a pietrelor. Astfel, reducerea greutăţii corporale, renunţarea la fumat şi mesele reduse cantitativ, dar dese, care produc o eliminare a bilei, prevenind astfel stagnarea acesteia în vezica biliară, au un efect pozitiv. De asemenea, prin dietă, colesterolul din organism poate fi menţinut în limite normale, contribuind astfel şi la prevenirea litiazei.

Este indicată evitarea alimentelor care duc la creşterea colesterolului (carnea grasă, untul, laptele nedregresat, ouăle, tocăturile, afumăturile, produsele fast-food etc), dar şi a produselor de patiserie ori a dulciurilor. La polul opus, se situează fructele şi legumele, carnea şi peştele slabe. Regimul alimentar trebuie recomandat de medicul specialist şi respectat cu stricteţe.

Dr. Tiberiu Dobranici, Medic specialist medicina internă, Clinica ProVita, Donainfo, nr. 53/2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here