Litchi – Un fruct exotic cu aromă de poezie

„Dincolo de acești munți verzi unde primăvara stăpânește anul, fructele loquat apar în sezon și le sărbătoresc pe cele de litchi. Nu ar trebui să mă deranjeze să stau aici pentru totdeauna.” (Su Shi, poet chinez)
O surpriză pentru simțuri – Litchi
Ieri am făcut câteva cumpărături pentru Revelion, nu prea multe, că doar mănânc pentru o zi/seară. La supermarketul unde merg de obicei aduce, de la o vreme, mai multe fructe exotice decât de obicei. Am încercat până acum mango, fructul dragonului, kumquat, papaya, persimonă, fructul pasiunii, physalis, fruct de cactus și alte câteva.
Litchi nu gustasem decât din compot și mi-a plăcut, dar, în compot e doar pulpă (nu știam cum arată coaja). Când le-am văzut, așadar, nu am știut ce sunt și nici cum se mănâncă… M-a lămurit eticheta. Au o coajă cu țepi micuți care trebuie îndepărtată și un sâmbure (toxic, din câte am aflat). După ce am vizionat un filmuleț, ca nu cumva să mănânc vreo parte otrăvitoare (sunt și astfel de fructe cu părți ce par comestibile, dar nu-s), am început să ne delectăm cu zemoasele fructe…
Ca să vă descriu puțin acest fruct, în caz că nu l-ați încercat, are pulpa asemănătoare la textură cu interiorul unui bob de strugure. Gustul este specific, nu poate fi explicat întocmai… Consider că fiecare fruct are gustul lui aparte, dacă ai spune că are gust de căpșuni, atunci ar fi căpșuni, nu litchi… Dar, mi-a plăcut mult. După acel compot, nu am căutat și „crud”. Ar fi trebuit! Proaspăt e mai bun. Sper să mai găsesc și mâine, aș vrea să mai cumpăr și pentru noaptea de Revelion. Între timp, am făcut un mic research pentru dumneavoastră despre beneficiile litchi-ului pentru sănătate. Iată ce am descoperit!
Citiți și Piersica japoneză, fructul zeilor, kaki sau persimona – Între capriciu și necesitate.
Efectele benefice ale fructului litchi
În primul rând, am aflat diferența dintre fructele cafenii și cele roșii. Cele cafenii au dulceața mai accentuată, iar coaja (pericarpul) lor se desprinde mai ușor. Sunt fructe ideale pentru dietele de slăbit deoarece o bucată are 7 calorii (100 g proaspete au 64 calorii, iar 100 g uscate au 277 calorii). Totuși, din cauza faptului că au mult zahăr, persoanele care suferă de diabet ar trebui să le consume moderat.
Dacă nu-l consumăm proaspăt îl putem pune în compot, iaurt, înghețată, putem face suc sau ceai. De asemenea, se pune, în special în bucătăria chinezească, în orez, legume sau salate. Sau se mănâncă uscat, ca stafidele.
Litchi conține foarte multă vitamina C, dar și alte vitamine (complexul B, în special). Are antioxidanți, fibre, flavonoide. Vitaminele, cum se știe, ajută organismul să depășească mai ușor răcelile sezoniere, întăresc sistemul imunitar, protejându-l de diverse afecțiuni. Este un fruct care contribuie la o mai bună asimilare a fierului. În plus, conține calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc și alte minerale și oligoelemente. În China se fac ceaiuri din coajă pentru a diminua erupțiile specifice pojarului. Litchi este o plantă meliferă, iar mierea obținută nu se zaharisește.
Principalele 20 de proprietăți și acțiuni specifice ale litchi-ului:
- are efect inflamator, protejează și luptă contra infecțiilor și protejează țesuturile
- întărește sistemul imunitar
- este energizant și vitaminizant
- îmbunătățește circulația sângelui
- scade tensiunea arterială
- previne formarea cheagurilor în sânge (are polifenoli, incluzând rutin)
- favorizează formarea globulelor roșii
- întărește sistemul osos
- fortifică dantura
- protejează pielea de efectele razelor ultraviolete
- întărește unghiile
- întărește oasele și previne osteoporoza
- redă strălucirea părului și îi fortifică rădăcina
- este diuretic
- este digestiv – este bun în ulcer
- favorizează asimilarea fierului
- previne formarea celulelor canceroase (are antioxidanți – quercitină)
- luptă împotriva herpes simplex
- încetinește procesul de îmbătrânire
- reduce stresul oxidativ
Origine și denumire
Litchi este un arbust, care rămâne mereu verde, originar din China. Valoarea lui pentru sănătate și gastronomie a fost descoperită rapid. Așadar, acum se cultivă și în alte zone cu climă prietenoasă, cum ar fi Thailanda, India, continentul australian sau America De Nord (zone din California, Hawaii). Despre acest fruct au apărut multe povești. În una dintre ele litchi era folosit ca monedă-impozit de la supuși pentru împăratul care nu se mai sătura de deliciosul, parfumatul, savurosul fruct. În chineză numele de „li zhi” înseamnă „cadou pentru o viață frumoasă”.
Mihaela Mușetescu
Citiți și Remedii naturiste pentru durerile articulare – Crețușca.
V-ar putea interesa și Inul – Planta medicinală care elimină kilogramele în plus.
Surse consultate: Fruit of Warm Climates, Manual of Tropical and Subtropical Fruits și Mercola – Take Control of Your Health.