Bătălie în instanță pentru stabilirea propietarului de drept a listei lui Schindler

0
239
lista_schindler_juicio_heredera-movil
lista lui Schindler
Un proces pentru stabilirea proprietarului arhivelor lui Oskar Schindler, industriașul german care a salvat peste 1.200 de evrei de Holocaust, se deschide miercuri, la Ierusalim, scrie Le Point.

Publicația franceză reamintește că, în 1999, fundația Yad Vashem a primit din Germania o valiză cu sute de documente, printre care două din cele patru copii rămase din lista lui Schindler, relatează Agerpres.

Misterioasa valiză primită de la Stuttgart de fundația Yad Vashem, însărcinată în Israel cu conservarea tuturor documentelor despre Holocaust, conținea, printre altele, două din totalul de șapte copii făcute de pe prețioasa listă. Valiza, a cărei valoare istorică și materială este greu de stabilit, fusese găsită întâmplător în podul unei case din Hildesheim (Saxonia Inferioară), la o anume Anne-Marie Staehr, care murise cu 15 ani înainte de 1999.
Descoperirea a fost făcută de fiii ei, care făceau ordine în casă după moartea tatălui lor.
Dându-și seama repede de importanța conținutului valizei, ei s-au hotărât să anunțe presa, care a tratat subiectul cu generozitate. Apoi ziaristul german Ulrich Sahm a trimis prețioasele documente fundației Yad Vashem. Ele au fost studiate și conservate în condiții optime.

După acest moment, lucrurile s-au complicat. Emilie — văduva Schindler, decedat în 1974 — care plecase în Argentina după război, a aflat din presă de existența documentelor. Aceasta i-a cerut prietenei și biografei sale, Erika Rosenberg, să îi aducă geamantanul la Buenos Aires. Numai că, atunci când aceasta s-a dus la redacția publicației Stuttgarter Zeitung, valiza fusese deja expediată în Israel.

Picture shows the name tag "O. Schindler" on a suitcase with the original copy of a list of over 1,2..

Nu se știe cum au ajuns documentele în podul casei Annei-Marie Staehr.

Versiunile diferă în această privință. Potrivit Erikăi Rosenberg, Anne-Marie Staehr era iubita lui Schindler. Aceasta s-a dus discret la Oskar după moartea acestuia pentru a-i lua documentele. Fundația Yad Vashem consideră însă că este vorba despre o donație. Aflând că fundația nu intenționează să îi restituie comoara soțului ei, Emilie Schindler a considerat că este ‘o imensă nedreptate’. ‘Am salvat evrei cu soțul meu și acum evreii îmi iau valiza. Trebuie să continui să te lupți pentru mine, chiar și după ce voi muri!’, i-ar fi spus Emilie prietenei sale, Erika, potrivit cotidianului israelian Haaretz.

Emilie Schindler a murit în 2001, fără să aibă moștenitori.

Ca și soțul ei, a primit postum titlul de ‘Drept între popoare’, cea mai înaltă distincție civilă acordată de Israel unor cetățeni care nu sunt de origine evreiască și care au salvat vieți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dorind să îndeplinească ultimele dorințe ale prietenei ei, Erika Rosenberg, desemnată executor testamentar, a început în 2013 o acțiune judiciară împotriva fundației Yad Vashem pentru uzurpare de proprietate. Fundația, care afirmă că ‘a obținut documentele legal’, apreciază că demersul nu are sens din moment ce valiza nu i-a aparținut niciodată soției lui Schindler.

În orice caz, bătălia juridică pare demnă de o continuare a filmului Lista lui Schindler, încheie Le Point.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.