Lipsa de somn afectează aspecte critice ale procesului de luare a deciziilor în situaţii limită

0
78
Translate in

Tot mai mulți oameni devin victime ale lipsei de somn, iar fiecare dintre noi cunoaștem cel puțin o persoană care doarme prea puțin. Simțul comun ne spune că puținele ore de somn pe noapte pot avea efecte negative asupra funcționării organismului uman.

somnPotrivit BBC, activitatea a câteva sute de gene umane a fost modificată după ce oamenilor li s-a redus durata somnului la mai puțin de șase ore pe noapte.

Diferenţa dintre viaţă şi moarte în sala de operaţii, pe câmpul de luptă sau în timpul unor schimburi de focuri se rezumă de multe ori la abilitatea de a te adapta la o situaţie neaşteptată.

Cercetătorii ne informează că privarea de somn îngreunează acest lucru, aspect ce reiese dintr-un studiu care a creat pentru prima dată un experiment în care a fost simulat felul în care lipsa de somn afectează aspecte critice ale procesului de luare a deciziilor în situaţii limită.

Conform http://www.sciencedaily.com/, privaţi de somn pentru o perioadă îndelungată de timp, medicii, personalul de intervenţie în situaţii de urgenţă sau militarii pot lua decizii cu rezultate catastrofale în situaţii de criză.

De pildă, rezultatele investigaţiilor accidentului nuclear de la Cernobîl sau a exploziei navetei Challenger au arătat că privarea de somn a unor operatori a jucat un rol în producerea acestor dezastre.

”A existat o deconectare între felul în care luăm decizii în laborator, unde impactul lipsei de somn a fost minimal şi luarea de decizii în lumea reală unde deprivarea de somn poate duce la probleme mari”, ne-a informat Paul Whitney, profesor de psihologie şi prodecan la Universitatea de stat din Washington.

Un alt aspect pe care îl subliniează cercetătorii este acela conform căruia lipsa somnului poate afecta atenția, iar procesul decizional poate suferi modifica.

De asemenea, s-a luat în calcul și importanța adaptării la circumstanţe care se schimbă, un aspect neglijat de cercetările anterioare.

”O noutate a acestui studiu a fost folosirea unor sarcini simple de laborator pentru a surprinde un aspect esenţial al procesului de luare de decizii în lumea reală şi anume adaptarea la informaţii noi în situaţii care se schimbă”, continuă John Hinson.

În ciuda faptul că oamenii și-ar dori să ia decizii corecte, deprivarea de somn îngreunează procesul de rațiune, neputându-se adapta la feedback-ul pe care îl primește.

”Concluziile noastre arată că punerea unor persoane deprivate de somn în medii periculoase este riscant şi ridică o serie de implicaţii medicale, legale şi financiare”, a conchis Hans Van Dongen, unul dintre autorii studiului.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here