Dovezi medicale sugerează că pentru o sănătate optimă, un adult ar trebui să doarmă, în medie, între șapte nouă ore de somn pe noapte. Cu toate astea, lipsa de somn este din ce în ce mai frecventă și afectează milioane de oameni din țările dezvoltate
Privarea de somn și odihnă scade performanța intelectuală a oamenilor.
O scădere bruscă a cantității unor substanțe din sânge, cum sunt grăsimile și acizii, poate dezvălui o lipsa cronică de somn, conform unui studiu publicat în prima săptămâna a lunii februarie în jurnalul Proceedings al Academiei Naționale de Științe, informează Science News.
Un studiu recet a demonstrat că atunci când oamenii și șobolanii nu au dormit suficient, concentrația a doi compuși implicați funcțiile metabolice și endocrine, scade până aproape de zero.
Un marker fidel de evaluare a nevoii de somn ar putea fi folosit pentru a testa dacă piloți, șoferii de camioane și alte persoane care dețin locuri de muncă cu program prelungit sunt suficient de bine odihniți, spune coautoarrea studiului, Amita Sehgal, neurolog de la Universitatea din Pennsylvania.
Privarea de somn și odihnă scade performanța intelectuală a oamenilor și capacitatea de concentrare; a fost legată de diabet, boli de inimă și alte afecțiuni. Pentru a vedea cum lipsa somnului schimbă metabolismul, Sehgal și colegii săi au luat probe de sânge de la șobolani și de la oameni după ce aceștia au dormit doar patru ore pe noapte, timp de cinci nopți.
Vedem aceste schimbări în sânge, dar de unde vin ele și cum acestea afectează ce se întâmplă în ficat.
La ambele specii, două molecule implicate în metabolism au scăzut. Una dintre ele este o grăsime care joacă un rol în stocarea energiei și transmiterea mesajelor prin intermediul hormonilor. A doua moleculă, un acid, este un produs secundar al metabolismului normal. Niveluri ambelor molecule au revenit la cote normale, după o noapte de somn.
Echipa de cercetători, va continua să investigheze efecte lipsei de somn asupra metabolismului. „Vedem aceste schimbări în sânge; de unde vin ele și cum acestea afectează ce se întâmplă în ficat, în țesutul adipos, țesutul, mușchi?”, urmeză să vedem în studiile următoare, a precizat cercetătoarea.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual