Limbajul urban și tendința sa de extindere socială

0
297

limbajul urbanLimbajul urban și limitele – „Sărăcia” din vocabular

„Sărăcia” din vocabular

Ne irită subiectul sărăcie abordat obsesiv în toate mediile. Ceea ce ne îngrijorează este, fără îndoială, sărăcia extinsă parcă definitiv și asupra vocabularului pe care îl utilizăm.

Răspunsurile schematice, spre deosebire de limbajul ceremonios de altădată, au devenit frecvente. Mai mult, o adevărată voluptate pentru mulți reprezentanți ai tinerei generații este să creeze inscripții obscene în cele mai vizibile locuri: pe pereții blocurilor, pe băncile școlilor sau pe garduri, acestea fiind percepute ca o victorie a cuvântului cu întreaga lui încărcătură.

Nu trebuie să ciulim prea tare urechile ca să auzim că lumea (cea bună!) vorbind limbajul urban – caută „job-uri”, poartă „ginşi”. Nu de puține ori întâlnim indivizi „superofticați” dacă ceva nu le iese „k lumea”. Termenul, dacă-l putem numi astfel, „supermișto” înlocuiește, pare-se cu succes, formele de superlativ. S-ar spune că nu suntem „oau” (fiind folosit ca adjectiv ce are o conotație pozitivă) dacă nu folosim un astfel de limbaj.

Șansele să mai savurăm din când în când o carte sunt minime, pentru că programul nostru este „full”. „Se merită” să acordăm importanță felului în care ne exprimăm?

Limbajul urban – Care sunt limitele?

Dacă aceste cuvinte vin din partea unor intelectuali, care le folosesc colocvial, la o petrecere între prieteni, este de înțeles. Dar, nu trebuie să ne adresăm nepoliticos unor seniori. Trebuie să alegem cu grijă cuvintele pe care le folosim în discuția cu superiorul nostru sau cu o persoană necunoscută. Buna creștere este importantă și spune multe despre noi.

Limbajul urban este admisibil doar în anumite contexte și cu limite. Nu ne putem duce la profesor, ca elev, să-i spunem că lecția a fost „mișto” în loc de „interesantă”.

Mai nou, pictogramele și limbajul urban au invadat media. Nu spune nimeni să nu folosim, poate în familie sau cu prietenii, cuvinte din vocabularul urban și pictograme. Dar, în niciun caz, într-un cadru oficial nu trebuie să „ne trezim vorbind” astfel. Puțină chibzuință înainte de a deschide gura se impune.

Să nu „ne riscăm” să lăsăm pe mâine ce putem citi azi!

Alte subiecte interesante găsiți la rubrica Literatură.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here