Limba cerbului – Leac de la bătrâni pentru afecțiuni biliare

0
735

limba cerbului 1Limba cerbului – Leac de la bătrâni pentru afecțiuni biliare.

„Oamenii de azi sunt tot mai sofisticați în privința propriilor nevoi, e adevărat, dar, indiferent cât de multe lucruri scumpe și frumoase strâng, ei vor și mai mult. Cultura modernă consolidează această dorință. Tot ce îți trebuie pentru a fi fericit, așa cum se proclamă în fiecare reclamă televizată și panou publicitar, este această mașină nouă, acest computer superperformant, această vacanță superbă în Hawaii. Și se pare că funcționează, însă pentru scurt timp. Oamenii confundă zumzetul bucuriei dobândite în urma unei noi posesiuni sau a unei experiențe plăcute cu sentimentul de fericire. Dar, mult prea repede, nevoia apare din nou. Bronzul vacanței dispare, noua mașină capătă o zgârietură și atunci oamenii cad în patima altor cumpărături. Acest neîncetat du-te-vino către produsele celui mai bine dotat mall îi împiedică să descopere sursa adevăratei fericiri.” (Bhante Gunaratana – „Mindfulness – 8 pași către fericire”)

Observația nu este nici surprinzătoare, nici nouă. Ar fi putut fi notată de oricine a experimentat nefericirea după ce euforia, bucuria sau încântarea lucrului nou au trecut. Pe mine mă înspăimântă și mă face să mă întreb unde vom ajunge („Quo Vadis Domine?”). Mai mult, în loc să folosim tehnologia, gadget-urile ca instrument de muncă, de instruire, de evadare pasageră, noi am devenit sclavii acesteia, acestora. Oriunde am merge purtăm după noi, martori că vor, că nu vor, prietenii de pe rețelele sociale, care împiedică fără să vrea, fără să bănuiască și pentru că noi îi implicăm, o mai bună comunicare cu prietenii reali cu care ne aflăm într-un loc sau altul. Vrând să fim prezenți în mai multe locuri, dorind să fim „multitasking”, nu reușim să fim cu adevărat niciunde.

Limba cerbului – Prezentarea plantei

Astăzi îți propun o „evadare” la munte sau, mai bine-zis, te invit să citești despre o plantă care crește în zona montană, ca, atunci când vei poposi în locurile unde ea crește, să o recunoști cu ușurință și să știi ce proprietăți are. Se apropie vara, se planifică drumețiile, iar în zonele cu umbră sau pe coastele stâncoase poți întâlni limba cerbului.

Limba cerbului (Phyllitis scolopendrium) este o plantă ierboasă, cu rădăcini subțiri și fibroase, cu rizom din care pornesc frunze, dispuse în rozetă la bază. Între lunile iulie și octombrie, când ajung la maturitate, sporii așezați pe partea inferioară a frunzelor se deschid.

Denumiri populare – Năvalnic, limba-vacii, limba-oii, limba-boului, limba-vecinei, feriguță, iarbă-de-urechi etc..

Organe utilizate în terapie – frunzele (se recoltează între iulie și august) și rizomii.

Substanțe bioactive – tanin, mucilagii. Alți compuși benefici pentru organism sunt încă obiectul cercetărilor. Cu toate acestea, planta a fost folosită din moși-strămoși cu rezultate bune.

Citiți și Hipertensiune arterială – Remedii din plante medicinale și alimentare.

Proprietăți și acțiuni

Limba cerbului este diuretică, calmantă, astringentă, cicatrizantă, digestivă, coleretică. Ajută la eliminarea excesului de apă, reduce stările de nervozitate, stimulează eliminarea bilei în duoden, contribuie la digestia lipidelor și ajută arderile. Datorită acțiunii astringente și cicatrizante, limba cerbului reface țesutul epitelial lezat (utilizare externă).

Limba cerbului are acțiuni benefice în:

  • blocaj biliar
  • litiază biliară
  • hernie
  • boli ale splinei
  • hernie (tinctură – 1 linguriță dimineața)
  • boli pulmonare
  • tuse
  • răni
  • seboree

Remedii terapeutice

Uz intern

Infuzie sau decoct din limba cerbului – 1 linguriță de frunze uscate și mărunțite la 200 ml de apă.

Uz extern

Infuzie din limba cerbului – 1 linguriță de rizom măcinat la 200 ml de apă. Se folosește pentru clătirea părului în caz de seboree. Se aplică pe comprese în caz de răni. Pentru răni se pot utiliza și cataplasme cu frunze proaspete.

Contraindicații: Nu se administrează în sarcină și alăptare.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Dragavei – O soluție naturală pentru psoriazis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here