“Dacă se schimbă liderul, se schimbă și organizația”

0
150

Schimbarea Dacă liderul însuși s-a schimbat și a perceput diferența dintre schimbarea de dragul originalității și schimbarea necesară, acel lider trebuie să devină un agent al schimbării.

În această lume a modificărilor rapide și a discontinuităților, liderul trebuie să fie primul care încurajează schimbarea și progresul ți să arate drumul care duce la acestea. El trebuie să înțeleagă în primul rând cele două cerințe importante care atrag după sine schimbarea. Ele sunt: cunoașterea condițiilor tehnice ale schimbării și înțelegerea atitudinii și a motivației care o produc.

Ambele cerințe sunt imperios necesare. Adesea, însă, când schimbarea nu se produce, este din cauza motivației nepotrivite sau nesatisfăcătoare, nu din lipsă de abilități tehnice.

“Schimbarea înseamnă creștere!”

Un manager va fi în mod obișnuit mai priceput la îndeplinirea condițiilor tehnice ale schimbării. Insa, liderul va înțelege mai bine cerințele legate de atitudine și motivație de care au nevoie adepții.

Observați diferența: la început abilitățile unui lider sunt esențiale; nu se va produce nici o schimbare, dacă nu se îndeplinesc condițiile de natură psihologică. O dată pornită schimbarea dacă nu îndeplinesc condițiile de natură psihologică. O dată pornită schimbarea, talentul unui lider este necesar pentru a o menține necesară.

În cartea sa, “Increasing Your Learderschip Confidence” (Sporește-ți încrederea în tine ca lider), Bobb Biehl afirma următoarele: “o schimbare are sens din punct de vedere logic, dar în acelașii timp poate duce la anxietate pe plan psihologic; toți avem nevoie să ne găsim locul, dar, atunci când acest loc, în care începusem să ne simțim confortabil, se schimbă, apar stress-ul și nesiguranța; prin urmare, înainte de a introduce o schimbare, trebuie să ținem seama de dimensiunea psihologică”.

“Când ai încetat să te mai schimbi, ai încetat să mai exiști”

Un exercițiu bun atunci când ne confruntăm cu o schimbare este să alcătuim o listă cu avantajele și dezavantajele logice care ar rezulta în urma schimbării, apoi să facem o altă listă în care să arătăm impactul psihologic. Simpla vedere a acestor lucruri pe o foaie de hârtie poate aduce o mulțime de clarificări. Poate că vei spune: “nu-mi place să recunosc, dar în această privință mă simt nesigur, chiar dacă schimbarea este justificată logic”.

O altă posibilitate este ca schimbarea pe care o ai în vedere să nu-ți afecteze singurătatea psihologică, dar să nu aibă nici un sens atunci când iei în discuție avantajele și dezavantajele. Cheia este să faci deosebirea între aspectele logice și psihologice ale oricărei schimbări.

”Dezvoltă liderul din tine”, John C.Maxwell

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here